Илирик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илирик
Illyricum
Ἰλλυρία
—  Римска провинция  —
 
167 пр.н.е — 10 г.  
 
 
Герб

Местоположение на Илирик

Континент Европа
Столица Салона
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсули
История Античност
Днес част от Флаг на Австрия Австрия,
Флаг на Албания Албания,
Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина,
Косово Косово,
Флаг на Словения Словения,
Флаг на Сърбия Сърбия,
Флаг на Унгария Унгария,
Флаг на Хърватия Хърватия
редактиране

Илирик (на латински: Illyricum, на старогръцки: Ἰλλυρία) е провинция на Римската република, основана след като римските войски покоряват Илирийското царство на цар Гентий през 168 пр.н.е.. Тя се простира от река Дрин до Истърския полуостров на север и до река Сава на изток, а столица на провинцията е град Салона (на латински: Salonae), разположен недалеч от съвременния град Сплит в Хърватия. През 59 пр.н.е. по силата на закона Lex Vatinia Илирия е превърната в римската провинция Илирик и заедно с Цизалпийска Галия е предадена във властта на Юлий Цезар в качеството му на проконсул. По-късно, по време на Имперски Рим, Илирик е разделен на Долен (Далмация) и Горен (Панония).

Регионът има стратегическо и икономическо значение за Рим, тъй като в пристанищата по илирийското крайбрежие протича сериозен търговски стокообмен, а във вътрешността на региона се добива злато. В Илирия започва и маршрутът Виа Егнация, свързващ Дирахиум на адриатическото крайбрежие с Византион на Мраморно море през Балканския полуостров.

Някои от римските императори като Аврелиан, Клавдий II, Константин I и Диоклетиан произхождат от тази област, също както и византийските императори Анастасий I и Юстиниан I произхождат от по-сетнешната преторианска префектура Илирик, която обаче е с по-широк териториален обхват.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Illyricum (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.