Нарбонска Галия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нарбонска Галия
Gallia Narbonensis
—  Римска провинция  —
 
 
 
123 пр.н.е — V век  

Герб


Местоположение на Нарбонска Галия

Континент Европа
Столица Нарбо Марциус
Официален език латински
 - Неофициални галски
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсул
История Античност
Днес част от Флаг на Италия Италия,
Флаг на Монако Монако,
Флаг на Франция Франция
редактиране

Нарбонска Галия (на латински: Gallia Narbonensis) е една от провинциите на Римската република, включваща територията на днешна южна Франция, а главен град е Нарбонa. Присъединена е през 121 пр.н.е. като първата отвъдалпийска римска територия.

Провинцията е наричана и на латински: Gallia bracata според възприемания от римляните за варварски обичай на галите да носят бричове/панталони (на латински: bracae), в противовес на Цизалпийска Галия, която често е наричана на латински: Gallia togata, тъй като жителите ѝ носели тоги по римски образец. По-късно провинцията е преименувана на Нарбонска Галия, след като столицата ѝ се пренася в град Нарбона, основана през 118 пр.н.е.

Нарбонска Галия граничи с провинциите Италия на изток, Галия Аквитания на запад, Близка Испания на югозапад и Лугдунска Галия на север. Владението на тази територия позволява на Рим да контролира търговския маршрут между Италия и Тараконска Испания, а също и по долината на река Рона, както и да предотвратява нахлувания на агресивните галски племена на римска територия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gallia Narbonensis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.