Горна Мизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Горна Мизия
Moesia Superior
— Римска имперска провинция —
86 г. – 270 г.
      
Герб
Герб
Moesia Superior SPQR.png
Континент Европа
Столица Несус
управител Легат
История Античност
Предшественик
Мизия Мизия
Наследник
Диоцез Дакия Диоцез Дакия
Днес част от Флаг на Сърбия Сърбия
Флаг на България България
Знаме на Косово Косово
Флаг на Северна Македония Северна Македония

Горна Мизия (на латински: Moesia Superior) е провинция на Римската империя, образувана през 85 – 86 г. от Император Домициан след разделянето на бившата сенатска провинция Мизия на две – Горна и Долна. Граница между двете новообразувани провинции е река Цибрица в дн. Монтанска област. Територията на провинцията обхваща на запад днешна Източна Сърбия до линията на далматинския римски маршрут Белград – Чачак, на юг достига до Северна Македония, на изток обема Софийското поле, а на север граница е река Дунав. Главен град е Ниш. След Траяновите дакийски войни към провинцията е включена и територията на Банат с граници владението на по-късното средновековното княжество на Охтум.

Горна Мизия е военна и гранична римска провинция. Тук са разквартирувани в лагери два от римските легиони охраняващи Дунавския лимес. Римските лагери са разположени в градовете Сингидунум и Виминациум (средновековно Браничево) до днешния Костолац, близо до Пожаревац. Около тези два центъра след римско време се формират средновековните български Белградска и Браничевска историко-географски области. В провинцията има и други римски военни бази като Рациария, дн. Арчар, Видинско. В Античността големи центрове със значение за провинцията са римските градове в землищата на съвремените Скопие, Бела паланка, Липлян, Прахово и Ниш.

До управлението на Северите и кризата в Римската империя Горна Мизия се администрира от следните легати:

Project Rome logo Clear.png Гай Цилний Прокул

Project Rome logo Clear.png Квинт Созий Сенецио
Project Rome logo Clear.png Луций Херений Сатурнин
Project Rome logo Clear.png Марк Стаций Италик
Project Rome logo Clear.png Публий Хелвий Пертинакс
Project Rome logo Clear.png Егнаций Виктор Мариниан
Project Rome logo Clear.png Деций Траян
Project Rome logo Clear.png Требониан Гал
Project Rome logo Clear.png Марк Емилий Емилиан

През 3 век в Римската империя настъпва криза. В 270 г. император Аврелиан евакуира римските легиони от Дакия, като на територията на Горна Мизия се образуват две нови римски провинции – Вътрешна и Крайбрежна Дакия. След образуване на Дунавска България, постепенно територията на Горна Мизия е включена в границите на Първата българска държава.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Moesia Superior“ в Уикипедия на ???. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.