Тараконска Испания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тараконска Испания
Hispania Tarraconense
Римска имперска провинция
27 пр.н.е. – 459 г.
      
Герб
Герб
Тараконензис, 125 г. сл. Хр.
Тараконензис, 125 г. сл. Хр.
КонтинентЕвропа
СтолицаТарако
Управител
61 – 68 г.Сервий Сулпиций Галба
Проконсул
73 г.Гай Плиний Секунд
ИсторияАнтичност
Предшественик
Близка Испания Близка Испания
Далечна Испания Далечна Испания
Наследник
Вестготско кралство Вестготско кралство
Днес част от Андора
 Испания
 Португалия
 Франция
Тараконска Испания
Hispania Tarraconense
в Общомедия

Тараконска Испания (на латински: Hispania Tarraconensis) е провинция на Римската империя със столица Тарако (на латински: Tarraco, днес Тарагона, Каталония). Тарконензис е една от трите римски провинции, намиращи се на Пиренейският полуостров, образувани след Кантабрийските войни от 29 – 19 пр.н.е. На тази провинция принадлежи почти цялото средиземноморско крайбрежие на съвременна Испания, част от атлантическото крайбрежие на Испания и Португалия. Южната част на Пиренейския полуостров, днес наричана Андалусия, в древноримските източници е наричана провинция Бетика, а на западното крайбрежие се намира провинция Лузитания.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Кантабрийските войни целият Пиренейски полуостров попада под властта на Рим. Провинция Тараконска Исапания е административна единица, сформирана от провинциите Близка Испания (на латински: Hispania Citerior) и Далечна Испания (в частност днес Галисия, на латински: Gallaecia) през 27 пр.н.е. при реформата на Октавиан Август. Тя получава статут на императорска провинция за разлика от другите две пиренейски провинции, които остават под контрола на Сената. От 61 г. прокуратор на Тараконска Испания става Сервий Сулпиций Галба. През 68 г. той се присъединява към въстанието на Виндекс, а след смъртта на последния и самоубийството на император Нерон става император. През 73 г. длъжността прокуратор на Тараконска Испания заема Плиний Стари.

След реформите на Диоклетиан през 293 г. провинцията е разделена на три части: Галика (на латински: Gallaecia), Картагеника (на латински: Carthaginiensis) и Тараконика (на латински: Tarraconensis). Тараконска Испания е загубена от Рим в началото на 5 век и територията ѝ попада в кралството на вестготите.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hispania Tarraconensis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​