Каталония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за автономната област в Испания. За селото в Егейска Македония, вижте Каталония (дем Катерини).

Каталония
Comunidad Autónoma de Cataluña
Знаме    Герб
Cataluna in Spain (plus Canarias).svg
Страна Флаг на Испания Испания
Столица Барселона
41°23′ с. ш. 2°11′ и. д. / 41.383333° с. ш. 2.183333° и. д.
Площ 32 114 km²
Население (2016) 7,522,596 [1] души
Провинции Барселона
Херона
Лерида
Тарагона
Каталония в Общомедия

Каталония или Каталуния (на каталонски: Catalunya, на испански: Cataluña, на окситански: Catalonha) е област на Пиринейския полуостров. Статутът на областта е обект на спор между Кралство Испания, според което тя е автономна област в страната с пълно име Автономна област Каталония (Comunitat Autònoma de Catalunya и Comunidad Autónoma de Cataluña, също Comunautat Autonoma de Catalonha)[2] и каталонското правителство, което обявява едностранно независимост на 27 октомври 2017 година, обявявайки създаването на Каталонска република.

Нейната територия съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Барселона. Официалните езици са 3 – кастилски испански, каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част от жителите могат да говорят и на каталонски.

Каталония заема площ от 32 114 km² и има население 7 448 332 души (2016)[3]. От тях около 15 % са имигранти от други страни[4][5]. Граничи с областите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.

Каталония се състои от 4 провинции: Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки малката си територия, географските характеристики на Каталония са изключително разнообразни, вариращи от високите над 3000 метра Пиренеи на север до дългото 580 км средиземноморско крайбрежие.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Релефът на Каталония се състои от три основни морфоструктурни единици – Пиренеите на север, които отделят Пиренейския полуостров от останалата част на Европа, Средиземноморската каталанска система или Каталански крайбрежни планини – група отделни планини и възвишения, които следват крайбрежието, и Централната депресия по средата, която до голяма степен съвпада с източната част на долината на река Ебро.

Източните Пиренеи
Изглед към планината Монтсерат

Каталонските Пиренеи обхващат половината испанска част на веригата или повече от 200 км. Те се поделят на основна верига и Предпиренеи. Последните представляват паралелна система от планини на юг от основната верига, които са с по-малка височина и различен геоложки произход. Западната част от Пиренеите е с по-голяма средна надморска височина от източните дялове. Най-високата точка на областта е Пика д'Естатс с 3143 м. Следват Пиг Педрос и Пигмал – съответно 2914 и 2910 м, всичките разположени на границата с Франция. От планините в Предпиринеите най-високи са Сиера дел Кади с 2648 м и Педрафорка с 2497 м.

Средиземноморската каталанска система се състои от две основни паралелни части с ориентация североизток-югоизток. Те са Крайбрежната планинска верига (покрай морето) и Предкрайбрежната планинска верига (към вътрешността). Крайбрежната верига е по-малка по площ и е значително по-ниска (Сиера дел Монтенегре – 773 м), докато Предкрайбрежната верига е по-обширна и по-висока (Туро де л'Оме – 1706 м). Системата включва и редица депресии, по-важни от които са Крайбрежната и Предкрайбрежната. Първата се намира на брега на Средиземно море, а втората разделя двете основни вериги. На североизток системата се свързва с Пиренеите и Предпиринеите като в комарката Ла Гаротса се образува зона с изгаснали вулкани.

Централната каталанска депресия се намира между Предпиренеите и Предкрайбрежната планинска система. На тази територия са разположени комарките в южната част на провинция Лерида и централната част на провинция Барселона. Надморската височина варира от 200 до 600 метра от запад на изток. Това е плодородна селскостопанска зона с множество канали и висока производителност.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

За крайбрежните гъсто населени райони на провинциите Барселона, Херона и Тарагона е характерен типичен средиземноморски климат. Вътрешността, включваща Лерида и централните части на Барселона, се характеризира с континентален средиземноморски климат. Климатът в Пиренеите е планински и алпийски по най-високите дялове.

В средиземноморската зона лятото е сухо, топло с влажни бризове и максимална температура около 30°C. Лятото е най-дъждовният сезон в пиренейските долини, характеризиращо се с чести бури. Зимата варира от хладна до студена в зависимост от региона. В Пиренеите често вали сняг, както и във вътрешността, а понякога снежна покривка се образува дори по крайбрежието. В средиземноморската зона най-много валежи падат през пролетта и есента.

Вътрешността на Каталония е по-гореща и суха през лятото. Температурите достигат 35 дори 40°C. Нощта е по-хладна в сравнение с крайбрежието с температура между 14 и 16°C. Мъглите са сравнително често явление в равнините и долините.[2]

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Кулата Агбар в Барселона

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Селското стопанство е силно механизирано и високоефективно. Отглеждат се пшеница, ориз (делтата на река Ебро), плодове, зеленчуци, корков дъб. Каталония е най-големият производител на шампанско в света след Франция. Става въпрос за газираното вино Cava, което се пие предимно около коледните празници. Животновъдството е също добре развито – едър рогат добитък и овце се отглеждат най-вече в Пиренеите на север, а свине в равнинните и хълмистите райони на юг.

В Каталония са разположени две атомни централи: Аско (на каталонски: Central Nuclear d'Ascó) (2060 MW) и Ванделос (1570 MW), и двете в провинция Тарагона. Има три ТЕЦа с мощност над 1000 MW и няколко по-малки, както и десетки важни ВЕЦ, разположени по пълноводните реки, които извират от Пиренеите, като Сегре, Ногера Рибагорсана и Ногера Палареса, както и по река Ебро. Машиностроенето е добре развито. Произвеждат се автомобили (СЕАТ в Марторел, Нисан в Барселона), мотоциклети, компютри, техника, електроника, кораби. Съществуват стотици заводи, които произвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания, а областта е и европейски център на химическа промишленост с най-важни заводи, разположени в Тарагона, Барселона, Реус, Оспиталет де Льобрегат, Сабадел, Тераса, Херона и други. В Тарагона се намира един от най-големите нефтопреработвателни комбинати в Испания. Каталония е и най-големият производител на текстил в страната с центрове Барселона и околните градове Херона, Олот, Вик, Лерида. Хранително-вкусовата промишленост е развита повсеместно.

Транспортът е отлично развит – над 1200 км автомагистрали, голяма гъстота на железопътните линии, три международни летища. Пристанището на Барселона е най-голямото на Средиземно море.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Каталония притежава изключително богато културно наследство. Най-изтъкнати представители са виолончелистът Пау Казалс и скулпторът и архитект Антонио Гауди.

Салвадор Дали е живял в град Фигерас в Северна Каталония. Пабло Пикасо прекарва детските си години в достолепна къща в стария град на Барселона, днес музей.

Хуан Миро също е каталонец и на главната улица в Барселона Ла Рамбла (La Rambla), до Японската къща, е подредил в свой стил разноцветни павета по алеята за разходки. Днес повечето туристи прегазват творението му без да го забележат.

Самоуправление[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът на правителството в Барселона

Според испанската конституция Каталония като автономна област разполага със значителна законодателна и изпълнителна независимост. Върховният орган на властта се нарича Generalitat de Catalunya и се състои от парламент от 135 депутати, избирани на всеки 4 години, президент и Изпълнителен съвет (правителството).

Президентите на Каталония от 1979 насам са:

 • Жозеп Тараделяс (Josep_Tarradellas) (1979 – 1980),
 • Жорди Пужол (Jordi Pujol i Soley) (24 април 1980 – 20 декември 2003),
 • Паскуал Марагал (Pasqual Maragall i Mira) (20 декември 2003 – 28 ноември 2006),
 • Хосе Монтиля (José Montilla) (28 ноември 2006 – 18 декември 2010),
 • Артур Мас (Artur Mas i Gavarró) (18 декември 2010 – 2016).
 • Карлес Пучдемон (Carles Puigdemont) (2016 – )

От началото на януари 2006 г. новосформираната полицейска сила Mossos d' Esquadra пое работата по вътрешния ред в град Барселона от националната полиция Policia Nacional (ръководена от Мадрид). Извън града действат освен националната полиция също и локална полиция Policia Local.

Типично за новосформираната каталонска полиция е изключителното ползване само на каталонски език, млади кадри и особен символизъм, с който е натоварена, предвид, че е независима от централната власт в Мадрид. Освен гореспоменатите сили за вътрешен ред, в цяла Испания действа и Guardia Civil – формирование, получило негативен имидж при управлението на Франко, днес занимаващо се с особено тежки престъпления, организирани престъпни групи, терористични организации и трафик на хора и наркотици.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

С население над 1 000 000 души:

С население от 100 000 до 1 000 000 души:

С население до 100 000 души:

Знаме[редактиране | редактиране на кода]

Каталонското знаме

Каталонското знаме представлява четири червени линии на жълт фон. От историческа гледна точка символиката е свързана с Реконкистата – борбата на Испания срещу ислямското владичество, която е продължила около 700 години.

В тази борба се откроява като легендарна личност Сан Хорхе (San Jorge – Свети Георги). Легендата гласи, че в края на победоносната битка, Сан Хорхе избърсал окървавената си ръка върху златния си щит, при което върху щита останали четири червени кървави следи от пръстите му. От там и произтича легендата за символиката на каталунското знаме – четири червени линии върху жълт фон.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Като типично ястие може да се изтъкне calcots (калчотс), което представлява печене на открит огън на цял праз лук. Обгорялата му външна част се „събува“ като чорап, откъдето идва и името на ястието (от кат. calcot – чорап). Ястието се завършва от приготвянето на специални сосове, в които се потапя задушеният лук. Калчотс не е самото ястие, а цялостното преживяване по приготвянето му с приятели сред природата. И, разбира се, добро вино.

Друг разпространен деликатес е охлювът (caracol). Консумира се в различни блюда – супи, печен с подправки и др. Символ на град Лерида (Лейда) е именно охлювът.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. [„IIdescat. Statistical Yearbook of Catalonia. Population density. Counties and Aran, areas and provinces“. www.idescat.cat. Посетен на 13-ти юли 2017.
 2. а б Географски речник на задграничните страни. София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1987. с. 269.
 3. "Idescat. Anuari estadístic de Catalunya. Població. Províncies".idescat.cat.
 4. ((ca))  Catalunya arriba a set milions d'habitants. // 26 юли 2006.
 5. "Statistical Yearbook of Catalonia". idescat.cat. Посетен на 17-ти юни 2017 г.