Асирия (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за римската провинция. За древната държава вижте Асирия.

Римска Асирия
Provincia Assyria
—  Римска имперска провинция  —
 
116 — 118  

Герб


Местоположение на Асирия (римска провинция)

Континент Азия
   - управител Проконсул
История Античност
 - Партска кампания на Траян
116
Днес част от Флаг на Иран Иран
Флаг на Ирак Ирак
Флаг на Турция Турция
редактиране

Асирия (на латински: Assyria) е била провинция на Римската империя в Месопотамия, на територията на днешен Ирак. Римската администрация управлява района само за две години – между 116 и 118 г.

Създадена е около 116 г. от император Траян след успешния му завоевателен поход в Партското царство.

От Антиохия императорът (Траян) пое към Ефрат и отвъд на север чак до най-северния стан Сатала в Малка Армения, откъдето той напредна в Армения и зае Aртаксата .... Траян бе решен да направи арменския си васал своя губерния и да разшири източната граница на империята ... Армения отстъпи пред своята съдба и стана римска провинция. Траян тогава напредна и окупира Месопотамия ... и, като Армения, Месопотамия стана римска провинция.[1]

През 118 г. император Адриан извежда окупационните легиони от Асирия и Армения, като им оставя ограничена автономия като римски протекторати. Асирия бързо е завладяна обратно от войските на партското царство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • A. Maricq, La Province d’Assyrie créée par Trajan, Syria, 36, 1959.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Assyria (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. Theodore Mommsen. The Provinces of the Roman Empire. Chapter IX, p. 68