Асирия (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за римската провинция. За древната държава вижте Асирия.

Римска Асирия
Provincia Assyria
—  Римска имперска провинция  —
 
116 — 118  

Герб


Местоположение на Асирия (римска провинция)

Континент Азия
   - управител Проконсул
История Античност
 - Партска кампания на Траян
116
Днес част от Флаг на Иран Иран
Флаг на Ирак Ирак
Флаг на Турция Турция
редактиране

Асирия (на латински: Assyria) е била провинция на Римската империя в Месопотамия, на територията на днешен Ирак. Римската администрация управлява района само за две години - между 116 и 118 г.

Създадена е около 116 г. от император Траян след успешния му завоевателен поход в Партското царство.

От Антиохия императорът (Траян) пое към Ефрат и отвъд на север чак до най-северния стан Сатала в Малка Армения, откъдето той напредна в Армения и зае Aртаксата .... Траян бе решен да направи арменския си васал своя губерния и да разшири източната граница на империята ... Армения отстъпи пред своята съдба и стана римска провинция. Траян тогава напредна и окупира Месопотамия ... и, като Армения, Месопотамия стана римска провинция.[1]

През 118 г. император Адриан извежда окупационните легиони от Асирия и Армения, като им оставя ограничена автономия като римски протекторати. Асирия бързо е завладяна обратно от войските на партското царство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • A. Maricq, La Province d’Assyrie créée par Trajan, Syria, 36, 1959.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Assyria (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. Theodore Mommsen. The Provinces of the Roman Empire. Chapter IX, p. 68
  2. Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, vol. 4 (1776)