Епир (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Епир.

Римски Епир
Provincia Еpirus
—  Римска
императорска провинция
  —
 
67 г. — 295 г.  
 
 
Герб

Местоположение на Епир (римска провинция)

Карта на Долна Панония (в жълто)
Континент Европа
Столица Никополис
   - управител Легат
История Античност
Днес част от Флаг на Албания Албания
Флаг на Гърция Гърция
редактиране

Епир (на латински: Еpirus) е римска провинция от 67 г. на територията на исторически Епир, като тя администрира и земите на Акарнания, разположени южно от Йонийски Ахелой.

След завоюването на исторически Епир от римляните през 148 г. пр.н.е., земите му първоначално са включени в състава на новообразуваната провинция Македония. През 27 година пр.н.е. управлението на римски Епир е превърлено към югоизточната римска провинция Ахая. През 67 г., последната от управлението на император Нерон, той повишава провинциалната администрация на областта. Епир е императорска провинция и при Веспасиан, а остава с непроменени граници и през времето на Източната империя.

Административно-данъчните реформи на император Диоклециан от края на III век водят до преструктуриране на Епир и сформиране два нови провинции - Стар и Нов Епир. Нов Епир заема северозападната крайбрежна територия, в по-голяма част от днешните албански земи. На юг, в днешна Йоанина е образувана нова провинция - Стар елинистичен Епир.

В Епир е началото на важния военно-търговски маршрут Виа Егнация, което дава допълнителен тласък на икономически дейност в региона.Столица на Епир е построеният от Октавиан Август след победата при Акциум град Никополис. Други по-важни епирски римски селища са:

Град Дирахиум;
Град Аполония;
Град Скампа;
Град Билис;
Град Адрианополис;
Град Бутринт;
Град Коркира;
Град Никополис;
Град Акциум;
Град Лихнидос
Град Арта.

В IX век на територията на Епир е формирана византийската тема Никополис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эпир (римская провинция)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.