Епир (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Епир.

Римски Епир
Provincia Еpirus
Римска
императорска провинция
67 г. – 295 г.
Карта на Долна Панония (в жълто)
Карта на Долна Панония (в жълто)
КонтинентЕвропа
СтолицаНикополис
управителЛегат
ИсторияАнтичност
Предшественик
Античен Епир Античен Епир
Наследник
Стар Епир Стар Епир
Нов Епир Нов Епир
Днес част от Албания
 Гърция
Римски Епир
Provincia Еpirus
в Общомедия

Епир (на латински: Еpirus) е римска провинция от 67 г. на територията на исторически Епир, като тя администрира и земите на Акарнания, разположени южно от Йонийски Ахелой.

След завоюването на исторически Епир от римляните през 148 г. пр.н.е., земите му първоначално са включени в състава на новообразуваната провинция Македония. През 27 година пр.н.е. управлението на римски Епир е превърлено към югоизточната римска провинция Ахая. През 67 г., последната от управлението на император Нерон, той повишава провинциалната администрация на областта. Епир е императорска провинция и при Веспасиан, а остава с непроменени граници и през времето на Източната империя.

Административно-данъчните реформи на император Диоклециан от края на III век водят до преструктуриране на Епир и сформиране два нови провинции - Стар и Нов Епир. Нов Епир заема северозападната крайбрежна територия, в по-голяма част от днешните албански земи. На юг, в днешна Йоанина е образувана нова провинция - Стар елинистичен Епир.

В Епир е началото на важния военно-търговски маршрут Виа Егнация, което дава допълнителен тласък на икономически дейност в региона.Столица на Епир е построеният от Октавиан Август след победата при Акциум град Никополис. Други по-важни епирски римски селища са:

В IX век на територията на Епир е формирана византийската тема Никополис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эпир (римская провинция)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​