Писидия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писидия
Pisidia
Πισιδία
— Римска императорска провинция —
297 – 395
      
Герб
Герб
Locator map-Isparta Province.png
Континент Азия
Столица Антиохия Писидийска
управител Легат
История Античност
Предшественик
Азия (римска провинция) Азия (римска провинция)
Наследник
Диоцез Понт Диоцез Понт
Днес част от Флаг на Турция Турция
Писидия
Pisidia
Πισιδία
в Общомедия

Писидия е историческа област в южната част на Антична Мала Азия (днешна Турция),[1] разположена във вътрешен планински район по склоновете на планината Тавър на север от Ликия и граничеща с областите Кария, Лидия, Фригия и Памфилия. По-големите градове в антична Писидия са Термесос, Селге, Кремна, Сагаласос, Етена, Антиохия Писидийска, Неаполис, Лаодикея и Филомелум.

Римска провинция[редактиране | редактиране на кода]

След края на хетското годподство Писидия попада последователно в персийската и в древногръцката сфера на влияние. За първи път тя е спомената в Анабазис на Ксенофонт във връзка с историята на Кир Млади. Александър Македонски преминава през територията на Писидия за да стигне до Фригия от Памфилия и среща голяма съпротива, това го принуждава да завзема един по един градовете. След 188 пр.н.е. районът попада за първи път под римски републикански контрол, но е твърде отдалечен за да бъде ефективно контролиран и твърде малък за да бъсе самостоятелна провинция. Последователно Писидия е отстъпвана на местни владетели, преобръщана в разбойническо свърталище и администрирана от други съседни римски провинции, като Галатия, Памфилия и Азия. Едва по времето на император Диоклециан през 297 г. Писидия става самостоятелна римска провинция със столица Антиохия Писидийска.

Провинцията е една от спирките на мисиите на апостол Павел. През 395 г., след раздела на Римската империя Писидия попада в Източната империя на византийците.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pisidia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.