Направо към съдържанието

Диоцез Понт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понт
Dioecesis Pontica
Διοίκησις Πόντου
диоцез на Римската империя
314 – 640
КонтинентАзия
СтолицаАмасия
Официален езиклатински
Неофициален езиксредногръцки
ИсторияАнтичност
Предшественик
Азия (римска провинция)
Армения (римска провинция)
Кападокия
Софена
Галатия (римска провинция)
Витиния и Понт
Писидия
Наследник
Армениакон
Букеларии
Колонея (тема)
Оптиматии (тема)
Пафлагония (тема)
Халдия
Днес част от Турция
Понт в Общомедия

Диоцез на Понта (на латински: Dioecesis Pontica, на гръцки: Διοίκησις Πόντου/Ποντικής) е административна епархия на късната Римска империя, включваща римски провинции в северната и североизточната част на Мала Азия до границите със Сасанидската империя в Армения[1].

Територията грубо съвпада с границите на историческо-географската област Понт. Епархията е създадена след реформите на Диоклециан и се управлява от наместник (vicarius) със седалище в Амасия и е подчинена на Преторианската префектура на Изтока. Въоръжените сили на диоцеза, които трябва да възпират сасанидските заплахи, са подчинени на Дука на Понт и Армения (на латински: Dux Ponti et Armeniae) докато Юстиниан I не въвежда новата служба на военен магистър за Арменската граница. Юстиниановите реформи отменят епархия през 535, като викарият става управител само на Галатия Прима. Това не дава задоволителни резултати и диоцезът е възстановен през 548 г. Той продължава да действа, докато не е въведена системата themata, когато е наследен от Армениакон и Опсикий през 7 век.

Диоцезът заема североизточния малоазийски бряг на Черно море и градове като Гагра и Диоскурия.

Епархията включва 12 провинции: Витиния, Хонория, Пафлагония, Хеленопонт, Понт, Галатия Прима и Галатия Салутарис, Кападокия Прима и Кападокия Секунда, Армения, Армения Секунда, Армения Майор и Софена. През 536 Армения са създадени Армения III и Армения IV.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press, 1991. ISBN 978-0-19-504652-6. с. 1697.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Diocese of Pontus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​