Диоцез Понт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Понт
Dioecesis Pontica
Διοίκησις Πόντου
— диоцез на Римската империя —
314 – 640
Знаме
Знаме
      
Dioecesis Pontica 400 AD-pt.svg
Континент Азия
Столица Амасия
Официален език латински
Неофициален език средногръцки
История Античност
Предшественик
Азия (римска провинция) Азия (римска провинция)
Армения (римска провинция) Армения (римска провинция)
Кападокия Кападокия
Софена Софена
Галатия (римска провинция) Галатия (римска провинция)
Витиния и Понт Витиния и Понт
Писидия Писидия
Наследник
Армениакон Армениакон
Букеларии Букеларии
Колонея (тема) Колонея (тема)
Оптиматии (тема) Оптиматии (тема)
Пафлагония (тема) Пафлагония (тема)
Халдия Халдия
Днес част от Флаг на Турция Турция

Диоцез на Понта (на латински: Dioecesis Pontica, на гръцки: Διοίκησις Πόντου/Ποντικής) е административна епархия на късната Римска империя, включваща римски провинции в северната и североизточната част на Мала Азия до границите със Сасанидската империя в Армения[1].

Територията грубо съвпада с границите на историческо-географската област Понт. Епархията е създадена след реформите на Диоклециан и се управлява от наместник (vicarius) със седалище в Амасия и е подчинена на Преторианската префектура на Изтока. Въоръжените сили на диоцеза, които трябва да възпират сасанидските заплахи, са подчинени на Дука на Понт и Армения (на латински: Dux Ponti et Armeniae) докато Юстиниан I не въвежда новата служба на военен магистър за Арменската граница. Юстиниановите реформи отменят епархия през 535, като викарият става управител само на Галатия Прима. Това не дава задоволителни резултати и диоцезът е възстановен през 548 г. Той продължава да действа, докато не е въведена системата themata, когато е наследен от Армениакон и Опсикий през 7 век.

Диоцезът заема североизточния малоазийски бряг на Черно море и градове като Гагра и Диоскурия.

Епархията включва 12 провинции: Витиния, Хонория, Пафлагония, Хеленопонт, Понт, Галатия Прима и Галатия Салутарис, Кападокия Прима и Кападокия Секунда, Армения, Армения Секунда, Армения Майор и Софена. През 536 Армения са създадени Армения III и Армения IV.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press, 1991. ISBN 978-0-19-504652-6. с. 1697.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Diocese of Pontus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.