Долна Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долна Германия
Germania Inferior
Римска имперска провинция
83 г. – 475 г.
КонтинентЕвропа
СтолицаКолония Агрипина
управителПретор
ИсторияАнтичност
Галски войни58 – 51 пр.н.е.
Предшественик
Ебурони Ебурони
Менапии Менапии
Наследник
Франкска империя Франкска империя
Диоцез Галия Диоцез Галия
Днес част от Белгия
 Германия
 Нидерландия
Долна Германия
Germania Inferior
в Общомедия

Долна Германия (на латински: Germania Inferior) е провинция на Римската империя, разположена на левия бряг по долното течение на река Рейн в днешна южна и западна Нидерландия, части от Фландрия и Северен Рейн-Вестфалия. Римският пълководец Юлий Германик получава прозвището си през 9 г. в чест на победите му в земите, наричани тогава Барбарикум.

Долна Германия е усвоена като сенатска, а по-късно поради граничния си характер се трансформира в императорска провинция. В началото тя е управлявана от претор със сеалище в днешен Кьолн. Главните селища на провинцията са:

След завладяването на територията в провинцията са разположени:

На територията ѝ през третото столетие възниква Гало-римската империя (на латински: Imperium Galliarum), която съществува между 260 и 274 г. И обхваща също римските провинции Горна Германия, Реция, Галия, Британия и Хиспания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Germania Inferior в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​