XVI Галски легион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
XVI Галски легион
201005151442 NE CSM Dachziegel mit Stempel LEG(io) XVI.jpg
Информация
Активна 41 пр.н.е.70 г.
Държава Римска империя
Тип пехота при поддръжка на кавалерия
Размер средно 5000 пехота и 300 кавалеристи
Гарнизон/щаб Могунтиак, Ара Убиор, Нойс
Талисман лъв
Битки/войни Сицилианска война
Поход срещу маркоманите
Батавско въстание
XVI Галски легион в Общомедия

Легион XVI Галика (Legio XVI Gallica) е римски легион, сформиран от Октавиан през 41 или 40 пр.н.е.. Прекратява съществуването си през 70 г. Символ на легиона е лъвът.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Сформирован е от Октавиан, за да участва в Сицилианската война против Секст Помпей през 41 или 40 пр.н.е.. Името Gallica („Галски“) получава най-вече защото войници за него се набират в Галия.

Боен път[редактиране | редактиране на кода]

Легионът участва в сицилианската война. След поражението на Секст Помпей се намира в Италия до 31 пр.н.е., докато е преведен в Могунтиак (съвр. Майнц, Германия).

През 6 г. участва в състава на армиите, водени от Тиберий в похода срещу маркоманите.

През 9 г., след поражението в битката в Тевтобургската гора, бързо окупира Ара Убиор (съвр. Кьолн, Германия), за да предотврати въстание на германските племена в Белгика.

В 43 г., след като Клавдий взема част от войската, намираща се в Германия за своя британски поход, легиона е преведен в Нойс (Германия).

През 70 г., по време на батавското въстание, е в състава на силите, които се опитват да спасят V и XV легиони, обсадени в Ксантен (Германия). Операцията по спасяването на легионите се оказва неуспешна и двата легиона са унищожени.

Разформироване[редактиране | редактиране на кода]

През същата 70 г. легионът е обсаден в Бон (Германия) заедно с Legio I Germanica и принуден да се предаде. В разлика от обсадата в Ксантен условията на предаването не са били нарушени и остатъците от легиона успяват да отидат при своите.

Веспасиан зачерква покрилият се с позор легион от списъка на армиите и от войниците, служили в него набира нов легион – XVI легион.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]