XVI Галски легион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
XVI Галски легион
Информация
Активна41 пр.н.е.70 г.
ДържаваРимска империя
Типпехота при поддръжка на кавалерия
Размерсредно 5000 пехота и 300 кавалеристи
Гарнизон/щабМогунтиак, Ара Убиор, Нойс
Талисманлъв
Битки/войниСицилианска война
Поход срещу маркоманите
Батавско въстание
XVI Галски легион в Общомедия

Легион XVI Галика (Legio XVI Gallica) е римски легион, сформиран от Октавиан през 41 или 40 пр.н.е.. Прекратява съществуването си през 70 г. Символ на легиона е лъвът.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Сформирован е от Октавиан, за да участва в Сицилианската война против Секст Помпей през 41 или 40 пр.н.е.. Името Gallica („Галски“) получава най-вече защото войници за него се набират в Галия.

Боен път[редактиране | редактиране на кода]

Легионът участва в сицилианската война. След поражението на Секст Помпей се намира в Италия до 31 пр.н.е., докато е преведен в Могунтиак (съвр. Майнц, Германия).

През 6 г. участва в състава на армиите, водени от Тиберий в похода срещу маркоманите.

През 9 г., след поражението в битката в Тевтобургската гора, бързо окупира Ара Убиор (съвр. Кьолн, Германия), за да предотврати въстание на германските племена в Белгика.

В 43 г., след като Клавдий взема част от войската, намираща се в Германия за своя британски поход, легиона е преведен в Нойс (Германия).

През 70 г., по време на батавското въстание, е в състава на силите, които се опитват да спасят V и XV легиони, обсадени в Ксантен (Германия). Операцията по спасяването на легионите се оказва неуспешна и двата легиона са унищожени.

Разформироване[редактиране | редактиране на кода]

През същата 70 г. легионът е обсаден в Бон (Германия) заедно с Legio I Germanica и принуден да се предаде. В разлика от обсадата в Ксантен условията на предаването не са били нарушени и остатъците от легиона успяват да отидат при своите.

Веспасиан зачерква покрилият се с позор легион от списъка на армиите и от войниците, служили в него набира нов легион – XVI легион.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]