Пенински Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пенински Алпи
Alpes Poeninae
—  Римска императорска провинция  —
 
15 пр.н.е. — 476 г.  
Герб

Местоположение на Пенински Алпи

Континент Европа
Столица Аоста, Валензиум Октодурум
   - управител Легат
История Античност
Днес част от Флаг на Италия Италия
Флаг на Франция Франция
Флаг на Швейцария Швейцария
редактиране

Пенински Алпи (на латински: Alpes Poeninae, също познати като Alpes Graiae) е име на малка провинция на Римската империя, една от трите такива провинции в западните Алпи, между Италия и Нарбонска Галия. В нея се намира стратегическият проход Голям Свети Бернар, през който минава Отон през Годината на четиримата императори.

Пенинските Алпи се разпростират на територията на днешните региони Вале д'Аоста (Италия) и кантона Вализ в Швейцария. В античността районът е доминиран от местно племе на саласите. Територията им е анексирана от император Август през 15 г. пр.н.е., а според Тит Ливий районът получава названието Пенински по името на местно племенно божество. Главен град на провинцията е Августа Претория Саласорум (Аоста), а по-късно Валензиум Октодурум.

Непосредствено преди падането на Западната Римска империя регионът е населен с бургунди и лангобарди, които попадат под непълното върховенство на Одоакър. По-късно, през Тъмните векове районът е наричан Сабаудия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alpes Poeninae“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.