Симплон (проход)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Симплон
нем. Simplonpass, фр. Col du Simplon, ит. Passo del Sempione
Симплонският проход
Симплонският проход
Информация
Държава   Швейцария
Местоположение Вале, Швейцария
Преминава през Алпи
Височина 2005
Reliefkarte Schweiz3.png
46.2517° с. ш. 8.0333° и. д.
Местоположение в Швейцария
Симплон в Общомедия

Проходът Симплон (на френски: Col du Simplon; на немски: Simplonpass; на италиански: Passo del Sempione) е един от най-известните проходи в Алпите, който разграничава Пенинските от Лепонтинските Алпи. Висок е 2005 м и свързва долините на Рона в Швейцария и Точе (в басейна на По) в Италия.[1] От швейцарска страна в подножието на прохода е град Бриг, от италианска – Домодосола. Проходът обаче остава изцяло на територията на Швейцария.[2]

Рекламен афиш на влака Париж – Милано, който от 1908 г. минава под прохода.

Симплон представлява голямо понижение на главното алпийско било. От двете му страни в непосредствена близост се издигат високи върхове – на югозапад Флечхорн (3993 м), на североизток – Монте Леоне (3553 м). Поради особеностите на местния релеф проходът не е ориентиран напречно на основната планинска верига, а в същата посока. Районът е зает от високопланински ливади, наблизо е езерото Рателзее.

Проходът е познат от незапомнени времена, но придобива първостепенно значение след окупацията на Швейцария от Наполеон І. По негова заповед от 1801 до 1805 г. е построен първият каменен път (от Бриг до Гондо) с дължина 42 км. От този момент през него всяко лято преминават важни пощенски връзки.[3] Той обаче остава затворен от октомври до април. Едва в средата на ХХ в. местните власти полагат усилия да го поддържат осворен през цялата година. През 1906 г. е открит Симплонският железопътен тунел (който се състои всъщност от два тунела) с дължина почти 20 км. Той минава много ниско, на около 700 м н. в. и е най-ниско разположеният тунел в планината след Готардския базисен тунел в другия край на Пенинските Алпи.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Simplon Pass, Encyclopaedia Britannica
  2. Kev Reynolds, The Swiss Alps, Singapore 2012
  3. Simplon Pass, Myswitzerland.com