Галатия (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Римска Галация
Provincia Galatia
ἐπαρχία Γαλατία
25 пр.н.е. – 398 г.
      
Герб
Герб
Galatia Map.svg
Статут Римска имперска провинция
Континент Азия
Столица Анкира
управител Легат
История Античност
Предшественик
Галатия Галатия
Наследник
Диоцез Понт Диоцез Понт
Днес част от  Турция

Галация е провинция на Римската империя, намираща се в Мала Азия (днешна централна Турция). Основана е през 25 пр.н.е. от император Октавиан Август, като обхваща по-голямата част от региона със същото име. Столица на провинцията е град Анкира (дн. Анкара). Галация е една от дестинациите на мисионерските раннохристиянски пътувания на апостол Павел и предмет на неговото Послание към галатяните.

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията е сформирана при административната реформа на Октавиан Август през 25 година преди Христа. Управлявана е от губернатори с титла легат:

Project Rome logo Clear.png Публий Ювентий Целз (25 пр.н.е.),
Project Rome logo Clear.png Публий Сулпиций Квириний (11 пр.н.е.),
Project Rome logo Clear.png Марк Плавций Силван (6 – 7),
Project Rome logo Clear.png Марк Аний Африн (49 – 54),
Project Rome logo Clear.png Гней Помпей Колега (75 – 76),
Project Rome logo Clear.png Марк Ирий Фронто Нераций Панса (77 – 80),
Project Rome logo Clear.png Тиберий Юлий Кандид Марий Целз (87 – 88 и 91 – 92),
Project Rome logo Clear.png Луций Антистий Рустик (93 – 94),
Project Rome logo Clear.png Тит Помпоний Бас (94 – 101),
Project Rome logo Clear.png Гай Юлий Бас (107 – 112),
Project Rome logo Clear.png Гай Требий Сергиан (129),
Project Rome logo Clear.png Публий Целз (161 – 163),
Project Rome logo Clear.png Луций Егнаций Лолиан (218)

Галатия по времето на Траян около 117 г. заопазва подразделението си на териториите на трите големи племена, населяващи района:

По време на реформите на Диоклециан, северната и южната част на провинцията са отделени, за да оформят съответно южната част на провинция Пафлагония и провинция Ликаония. През 398 г., по времето на император Хонорий, Галатия е разделена на две провинции: Галатия Прима и Галатия Секунда (или Салутарис).

Галатия Прима обхваща североизточната част на старата провинция, като Анкира остава нейна столица, и е оглавявана от римски губернатор (consularis), докато Салутарис е разположена на югозападната част на Галатия и начело на нея е наместник (praeses), със седалище в Пезинунт. Двете нови провинции са част от диоцез Понт. В периода 536 – 548 г., те за кратко отново са обединени, при управлението на Юстиниан I. През втората половина на 7 век, цялата област е включена в новата тема Анатолия.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Galatia (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​