Галатия (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Римска Галация
Provincia Galatia
ἐπαρχία Γαλατία
25 пр.н.е. – 398 г.
      
Герб
Герб
Galatia Map.svg
СтатутРимска имперска провинция
КонтинентАзия
СтолицаАнкира
управителЛегат
ИсторияАнтичност
Предшественик
Галатия Галатия
Наследник
Диоцез Понт Диоцез Понт
Днес част отFlag of Turkey.svg Турция

Галация е провинция на Римската империя, намираща се в Мала Азия (днешна централна Турция). Основана е през 25 пр.н.е. от император Октавиан Август, като обхваща по-голямата част от региона със същото име. Столица на провинцията е град Анкира (дн. Анкара). Галация е една от дестинациите на мисионерските раннохристиянски пътувания на апостол Павел и предмет на неговото Послание към галатяните.

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията е сформирана при административната реформа на Октавиан Август през 25 година преди Христа. Управлявана е от губернатори с титла легат:

Project Rome logo Clear.png Публий Ювентий Целз (25 пр.н.е.),
Project Rome logo Clear.png Публий Сулпиций Квириний (11 пр.н.е.),
Project Rome logo Clear.png Марк Плавций Силван (6 – 7),
Project Rome logo Clear.png Марк Аний Африн (49 – 54),
Project Rome logo Clear.png Гней Помпей Колега (75 – 76),
Project Rome logo Clear.png Марк Ирий Фронто Нераций Панса (77 – 80),
Project Rome logo Clear.png Тиберий Юлий Кандид Марий Целз (87 – 88 и 91 – 92),
Project Rome logo Clear.png Луций Антистий Рустик (93 – 94),
Project Rome logo Clear.png Тит Помпоний Бас (94 – 101),
Project Rome logo Clear.png Гай Юлий Бас (107 – 112),
Project Rome logo Clear.png Гай Требий Сергиан (129),
Project Rome logo Clear.png Публий Целз (161 – 163),
Project Rome logo Clear.png Луций Егнаций Лолиан (218)

Галатия по времето на Траян около 117 г. заопазва подразделението си на териториите на трите големи племена, населяващи района:

По време на реформите на Диоклециан, северната и южната част на провинцията са отделени, за да оформят съответно южната част на провинция Пафлагония и провинция Ликаония. През 398 г., по времето на император Хонорий, Галатия е разделена на две провинции: Галатия Прима и Галатия Секунда (или Салутарис).

Галатия Прима обхваща североизточната част на старата провинция, като Анкира остава нейна столица, и е оглавявана от римски губернатор (consularis), докато Салутарис е разположена на югозападната част на Галатия и начело на нея е наместник (praeses), със седалище в Пезинунт. Двете нови провинции са част от диоцез Понт. В периода 536 – 548 г., те за кратко отново са обединени, при управлението на Юстиниан I. През втората половина на 7 век, цялата област е включена в новата тема Анатолия.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Galatia (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​