Пафлагония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пафлагония
Пафлагония на картата на Мала Азия
Пафлагония на картата на Мала Азия
Пафлагония в Общомедия

Пафлагония е черноморска историческа област в Мала Азия.

География[редактиране | редактиране на кода]

На запад граничи с областта Витиния, а на юг и изток с областите съответно Галатия и Понт, от които я отделя античната река Галис. Пафлагония е сурова и планинска страна – през нея преминава хребетът на Понтийските планини в Мала Азия. Развито скотовъдство, поради невъзможност заради релефа и физикогеографските ѝ особености за упражняване на земеделие.

История[редактиране | редактиране на кода]

През античността Пафлагония е в състава на Кападокийското царство. Пафлагонийците и кападокийците за Херодот са родствени, а езика им според Страбон е бил непонятен за древните гърци. Пафлагония, както и съседна Кападокия, попада под лидийска и персийска власт. След разпада на империята на Александър Македонски Пафлагония е под управлението на Евмен – сатрап на Александър Велики. След смъртта на Евмен влиза в състава на Понтийското царство до началото на новата ера.

В края на 1 век пр.н.е. Пафлагония е овладяна от Помпей, и от 7 година е поделена между римските провинции Витиния и Галатия. Юстиниан I връща статута на провинция на Пафлагония, присъединявайки към нея Гонориада. Константин Багренородни споменава Пафлагония, като 9-а византийска тема в Мала Азия. Стратег на темата е Лъв VI Философ. През 11 век селджуците завоюват Пафлагония, но Комнините си я връщат до превземането на Константинопол от латинците. Впоследствие, преди окончателното ѝ завоюване от османците, части от Пафлагония са под властта на Никейската и Трапезундската империя.

Родом от Пафлагония е охридския архиепископ Лъв от началото на 11 век, а в град Кастамону в историческа Пафлагония през 30-те години на 20 век пребивава Иван Михайлов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пафлагония“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​