Евмен от Кардия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евмен от Кардия
Eumenes of Cardia.jpg
Роден
362 г. пр.н.е.
Починал
316 г. пр.н.е. (46 г.)
Семейство
СъпругаБарсина
Евмен от Кардия в Общомедия

Евмен (на старогръцки: Εὐμένης, Eumenes; * 362 г. пр. Хр. или 361 г. пр. Хр.; † 316 г. пр. Хр.) е секретар на Александър Велики и един от неговите наследници. Той е единственият немакедонец и невоенен сред диадохите. Въпреки това той е смятан за един от най-способните военачалници от Диадохските войни.

Евмен произлиза от милетийската колония Кардия, която се намира в северния край на тракийския Херсонес (днес: Галиполи). Баща му се казва Йероним, затова се предполага че Евмен е роднина на неговия наследник, по-късния историк Йероним от Кардия.

Евмен и баща му са противници на тирана Хекатай от Кардия и бягат в двора на цар Филип II Македонски, с когото са в приятелски отношения. Там той е назначен за негов секретар и остава такъв при Александър Велики.

Евмен участва в целия поход на Александър в Азия и го документира в историческото произведение Ефемериди. Той е враг на Хефестион, най-добрият приятел на Александър. Евмен натрупва голямо богатство по време на похода.

В Индия Евмен за пръв път получава командването на самостоятелни операции, освен това той е един от триерархите на Инд-фолотата. На масовата сватдба в Суза през 324 г. пр. Хр. той е оженен с принцеса Артонис, дъщеря на Артабаз II и правнучка на великия цар Артаксеркс II. След смъртта на Хефестион, той става главен командир на хетайри-кавалерията, най-важната част на войската, като заместник на повишения на хилиарх Пердика.

След смъртта на Александър, гръкът Евмен получава 322 г. пр. Хр. провинция Кападокия от Пердика. Той е назначен от Пердика и за сатрап на провинция Фригия (Малка Фригия) на Хелеспонт и стратег на Мала Азия. През пролетта 320 г. пр. Хр. Евмен побеждава в битката при Хелеспонт генерал Кратер, който е убит в битката и Евмен го погребва тържествено. През 320 г. пр. Хр. Пердика е убит на Нил.

През пролетта 319 г. пр. Хр. Антигон I Монофталм побеждава Евмен в битката при Оркиния и той се оттегля в крепостта Нора, където месеци наред е обсаден. Касандър го назначава за стратег на Азия и го задължава да се бие против Антигон Монофталм През пролетта 318 г. пр. Хр. Евмен марширува към Фойникия и завладява градове на брега, които са държани от Птолемей. Той започва да строи флота, с която иска да се прехвърли в Европа и да се присъедени към Полиперхон.

През третата диадохска война Евмен от Кардия се бие против Антигон Монофталм. През юни/юли 316 г. пр. Хр. Евмен побеждава Антигон в битката при Копратас близо до Суза (Иран).

Евмен от Кардия се бие без резултат против Антигон Монофталм в битката при Параитакена есента 316 г. пр. Хр. и в битката при Габиена през зимата 316 г. пр. Хр. На третия ден по пътя му към Персеполис Евмен е убит от непознат с копие. Антигон нарежда почетно тържество и изпраща пепелта му в сребърна урна за погребение на жена му в Кападокия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Плутарх, Eumenes
  • Edward M. Anson, Eumenes of Cardia: a Greek among Macedonians. Brill, Leiden 2004.
  • Christoph Schäfer, Eumenes von Kardia und der Kampf um die Macht im Alexanderreich. Clauss, Frankfurt am Main 2002, ISBN 3-934040-06-3 (=Frankfurter Althistorische Beiträge. Bd. 9).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]