Филип II Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Филип II (Македония))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филип II Македонски
Φίλιππος Β΄
цар на Македония

Роден
Починал

Религия Религия в Древна Гърция
Семейство
Род Аргеади
Баща Аминта III
Майка Евридика I Македонска
Съпруга Евридика
Фила
Никесиполис
Филина
Олимпиада
Меда от Одеса
Клеопатра
Деца Филип III Аридей
Тесалоника Македонска
Александър Македонски
Кинана
Клеопатра Македонска
Европа (Македония)
Каран (син на Филип II)
Филип II Македонски в Общомедия

Филип II Македонски (на гръцки: Φίλιππος Β΄ o Μακεδών) е цар на древна Македония от 359 г. пр. Хр. до смъртта си през 336 г. пр. Хр. Филип II е един от най-забележителните владетели на древна Македония. Той е баща на Александър Македонски Велики (от съпругата му Олимпиада), а също и на Филип III Аридей.

Роден е в Пела, Филип е най-младия син на македонския цар Аминта III и царица Евридика. По-големи братя на Филип са Александър II, Пердика III; сестра му Евриноя се омъжва за македонския благородник Птолемей I Алорит. Филип има също и трима полубратя – Архелай, Архидай и Менелай, синовете на Гигая, които не се смятали за наследници на трона.

Като млад принц (368 г. пр. Хр. – 365 г. пр. Хр.) Филип Македонски е бил заложник в Тива, един от най-проспериращите градове в Елада по онова време. Там е възпитан като елин и изучава дипломация и военно дело под влиянието на бележития тивански стратег Епаминонд.

През 359 г. пр. Хр., след смъртта на по-големите му братя, Филип се завръща в Македония и става един от регентите на малолетния си племенник Аминта IV. Още в същата година Филип се обявява за цар на македоните. Възкачва се на престола на 23 години. Малолетния Аминта IV е оставен да живее в двореца и е смятан за член на царската фамилия.

Сребърна тетрадрахма на Филип II Македонски

Царуване[редактиране | редактиране на кода]

Една от първите задачи на Филип II е да консолидира и защити властта си в Македония срещу другите претенденти за трона и да воюва срещу племената на север които нахлували на македонска земя. В този период Филип II реорганизира македонската войска и създава нов боен ред македонска фаланга, въвежда използването на дълга пика, наречена „сариса“, усъвършенства конницата, формира елитните отряди на хипасписти, хетайри и пезхетайри.

В началото на управлението си Филип сключва съюз с дарданите, убеждава нахлулите пеони да се оттеглят и побеждава 3000 хоплити пратени от Атина. През 357 г. пр. Хр. разгромява илирите на северозапад и сключва съюз с молоския цар на Епир и тогава се жени за епирската принцеса Олимпиада, от която се ражда по-късния Александър Велики.

Възходът на Македония[редактиране | редактиране на кода]

Македония при Филип II

След 356 г. пр. Хр. Филип II е укрепил властта си в Македония и по северната граница и започва експанзия на юг и изток към егейска Тракия и централна Гърция. След покоряването на атинската колония Амфипол на Халкидическия полуостров, македонският цар придобива контрола над златните мини там – важен източник на доходи за македонската държава. След това той продължава настъплението срещу атинските колонии по северното егейско крайбрежие, превзема Филипи и обсажда Абдера. В една от битките Филип губи едното си око.

През 353 г. пр. Хр. Филип започва т.нар. Трета свещена война в Тесалия. Конфликтът продължава с променлив превес на силите и с много жертви и от двете страни. През 352 г. пр. Хр. фокидските войски са победени и Филип затвърждава властта си над Тесалия. С това македонският цар придобива неимоверен престиж в елинския свят.

В следващите няколко години Филип Македонски завършва покоряването на гръцките колонии в беломорска Тракия, печели Втората олинтска война с Халкидския съюз и унищожава Олинт (348 г. пр. Хр.), но неуспешно воюва срещу Византион. Междувременно агентите на Филип водят промакедонската пропаганда в Гърция, с което разединяват общественото мнение и подготвят почвата за бъдещото македонско настъпление. В резултат избухва въстание на остров Евбея срещу атинското управление. Това допълнително разклаща позициите на Атина, главния противник на македонския цар за надмощие в Елада.

В 347/6 г. пр. Хр. Филип II повежда настъплението на север и воюва срещу тракийските владетели на разединеното Одриско царство на север. По същото време води война и с ардиаеите на запад, но в едно сражение получава сериозна рана в крака и окуцява. В продължение на няколко години Филип II удържа победи и след като присъединява голяма част от тракийските земи, той преименува на свое име най-големия град в Тракия – от Евмолпия на Филипопол, днешен Пловдив, България (ок. 342/1 г. пр. Хр.). Интересен е фактът, че българското име на града от средните векове Пълдин е заето директно от Пулпудава – името, с което го наричат траките, след като отхвърлят македонската власт.

В 338 г. пр. Хр. Филип Македонски побеждава войската на Атинско-тиванския съюз в битката при Херонея, след което окончателно установява македонска хегемония в цяла Елада (с изключение на Спарта). На следващата година създава Коринтски съюз, военно-политическо обединение на гръцките полиси, организирано за съдействие на войските му в планираната война срещу Персия. Македонският цар поема ръководството на този съюз и титлата „хегемон“. Названието „Коринтски съюз“ е дадено от съвременните историци.

Плановете на Филип за голям поход срещу персите в Азия са осуетени поради ненадейната му смърт. През 336 г. пр. Хр. Филип II е убит от охранителя (somatophylakes) Павзаний по време на сватбата на дъщеря му Клеопатра с цар Александър от Епир в театъра на Еге. Има съмнения, че зад убийството на Филип стои неговата съпруга Олимпиада, която искала да види по-скоро сина си Александър на трона. Официалната версия, поддържана от наследниците на Филип, е, че той е убит по поръчка на персийския цар, което оправдава македонското настъпление срещу Персийската империя като възмездие за това. След смъртта на Филип II Македонското царство е оглавено от Александър III Велики.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Златни статери от времето на Филип ІІ и Александър ІІІ Велики. Част от Режанското съкровище. Експонати на НИМ

Филип II е женен за седем жени:

Филип II има от пет жени децата:

В някои по-късни източници се казва, заради Птолемейската пропаганда, че Птолемей I Сотер е негов син.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония