Клеопатра Македонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клеопатра Македонска
Родена
Починала
Семейство
Баща Филип II
Майка Олимпиада
Братя/сестри Александър Македонски
Европа (Македония)
Каран (син на Филип II)
Филип III Аридей
Тесалоника Македонска
Кинана
Съпруг Александър I
Деца Неоптолем II

Клеопатра Македонска (на старогръцки: Κλεοπατρα) е сестра на Александър Велики и играе важна роля през диадохските войни.

Клеопатра е дъщеря на македонския цар Филип II (359 – 336) и съпругата му Олимпиада. Баща ѝ има деца от няколко жени, така че тя е полусестра на Тесалоника, Кинана и Филип III Аридей.

През 336 г. пр. Хр. e омъжена за Александър Молоски, царя на Епир и нейн чичо. Ражда две деца, син Неоптолем II и дъщеря Кадмея. Oт 334 г. пр. Хр. Клеопатра e регентка. През 331 г. пр. Хр. тя овдовява и 7 години e царица на Епир до 324 г. пр. Хр.

През 321 г. пр. Хр. Клеопатра е в Мала Азия, за да се омъжи за Пердика, регента на царството на Александър Велики. Пердика се решава за Клеопатра и отблъсква Никея, дъщеря на Антипатър. Tова води до избухването на първата Диадохска война.

След смъртта на Антипатър (319 г. пр. Хр.) Антигон я оставя 10 години в Сарди. Клеопатра иска да избяга при египетския цар Птолемей I, който по това време е на остров Кос, но е убита през 308 г. пр. Хр. от робините си в дома ѝ в Сарди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония