Кос (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кос.

Кос (на гръцки: Κως) е остров в Егейско море, който принадлежи на Гърция. Влиза в групата острови Додеканези (Южни Споради). На 4 километра източно от острова се намира крайбрежието на Турция, района на курорта Бодрум. Главният град се нарича Кос. Островът има златисти пясъчни плажове. През зимата на острова може да се види фламинго. Летата на северното крайбрежие на острова снасят яйца морските костенурки карета. На южния бряг живеят средиземноморски тюлени.

Централната част на града е застроена в хотели.

Островът е крупен туристически център.

Митове[редактиране | редактиране на кода]

Както и много други острови от гръцките архипелази, Кос също се споменава в древногръцките митове. Един от тях е свързан с Херакъл.

Когато Херакъл се връщал след Троянската война, жената на Зевс, Хера, която го ненавиждала, създала страшна буря, искайки да потопи кораба му. За да не му се притече на помощ баща му, Зевс, тя уговорила бога на съня Хипнос, да го приспи. Бурята изтласкала кораба към остров Кос. Жителите на Кос, решили, че това е пиратски кораб и започнали да мятат камъни по него, за да не му позволят да акостира на брега. През нощта Херакъл се добрал до острова, убил царя му и унищожил всичко, което могъл. След като Зевс се събудил и разбрал какво е направила Хера, я провесил между небето и земята, привързвайки към краката ѝ тежки наковални.

История[редактиране | редактиране на кода]

Островът първоначално бил заселен от карийци. През XI век пр.н.е. остров е превзет от дорийците. В този период острова на 2 пъти се освобождавал от персите. Той е известен с голямото светилище на Асклепий и свързаната с него медицинска школа. Смята се, че на Кос е роден и лекарят Хипократ.

Дървото на Хипократ

През Средните векове отначало попада под влияние на Венецианската република, а след това те го предават на Малтийския орден.

Османската империя управлява Кос в течение на 400 г., докато през 1912 г. островът не попада под влияние на Италия.

По време на Втората световна война, островът е окупиран от Германия до 1945 г.

След освобождението, островът попаднал под протектората на Великобритания, която го предала през 1947 на Гърция.

В историята на острова има 4 силни земетресения: през 142, 469, 554 и 1933 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]