Книдос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Книдос е древногръцки град в Мала Азия, част от Дорийския хексаполис. Намирал се е в самия край на дългия 70 км полуостров Датча, в провинция Мугла, днешна Турция.

панорама от Книдос

Древният град Книдос е бил един от най-важните градове в западната част на Мала Азия. Бил е защитен с високи стени, с кули на всеки ъгъл. Първоначално се е издигал с едната си част на полуострова, а с другата на остров Триопион, като двете части са били свързани с голям мост. Днес вече острова се е слял със сушата и не съществува.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според съвременните разкопки, първите селища на територията на Книдос са на повече от 3 хиляди години. Името "Книдос" се появява за първи път на писмени източници през 14-13 век п.н.е.

Местните жители се смятали за потомци на спартанците, макар по време на Пелопонеските войни да се сражават на страната на Атина. Своят най-голям разцвет градът достига по време на елинистичния период (300-30 п.н.е.). Книдос се превръща в световен град (метрополис), сече свои монети и развива морска търговия (вино и зехтин) от Египет до Черно море. Амфори и монети от Книдос са намирани от бреговете на Крим до Александрия. Евдокс, Ктезий, Сострат Книдски и редица други древногръцки учени, родени и работили тук са свидетелство за могъществото и разцвета на града.

Книдос запазва своята мощ и богатство и през смутните ранновизантийски времена. Разкопаните пет големи християнски църкви в границите на града, свидетелстват за това. Както и други западно малоазийски градове обаче, през 7 век от н.е. градът е обект на поредица опустушителни нападения на арабите. Няколкото сериозни земетресения допълнително разрушават града и скоро след това той е окончателно напуснат от своите жители.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Книдоският лабиринт (на английски)