Праксител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Праксител
Πραξιτέλης
древногръцки скулптор
Edifici carrer Tallers 45 Barcelona - 03 Praxiteles.JPG
Роден
Починал
?, ?
Кариера в изкуството
Известни творбиАфродита Книдска
Семейство
БащаКефисодот Стари
ДецаКефисодот Млади
Праксител в Общомедия

Праксител (на старогръцки: Πραξιτέλης) е древногръцки скулптор, един от най-известните ваятели от 4 век пр.н.е. Той, Фидий, Поликлет Стари и Лизип са смятани за четиримата най-велики скулптори на Класическия период. Автор е на знаменитата композиция Хермес с младия Дионис, която сега се намира в Олимпийския музей и която е може би единствената оригинална негова статуя, която познаваме[1]. По всяка вероятност и „Момчето от Маратон“ е негов оригинал.

Другите работи на Праксител са известни по римските им копия или по описания на антични автори. Други негови творби са „Аполон Сауроктон“ (Аполон Гущероубиецът) (Ватикана), „Афродита Книдска“ (голата Афродита, намира се в музей на Ватикана; създадена ок. 340 пр. Хр.) и „Афродита от Кос“, „Артемида“ (Лувъра), „Афродита от Арл“ (Лувъра). В Рим са изложени: „Флора, Триптолем и Деметра“ в Сервилиевия парк; на Капитолий – статуите на Благополучния изход и Добрата съдба, Менадите; Аполон и Посейдон. Праксител е работил както с бронз, така и с мрамор.

В древността с една от статуите с най-голяма слава е била тази на Афродита Книдска – изработена от Праксител. Статуята била поръчана от жителите на о. Кос. Той направил за тях две статуи. Едната била облечена, а другата – гола. Купувачите избрали първата, може би защото по това време гола статуя е било нещо твърде напредничаво и малко скандално. Голата Венера била продадена на жителите на град Книд и скоро се сдобила с голяма слава. Византийският цар Никомед I от Витиния предложил на жителите на Книд да им опрости дълговете, ако му отстъпят красивата скулптура, но те отказали. Произведението на Праксител не се е запазило до наши дни, но гражданите на Книд изобразили Венера върху монети. Благодарение на това, по-късно са направени копия, близки до оригинала.

Счита се, че Праксител е син на атинския ваятел Кефисодот, и е роден в Атина около 390 г. пр.н.е.

Литна към Книд, Китерея от Пафос през морски простори
искаше там да съзре своята статуя тя.
След като всичко огледа внимателно, скрита от поглед
смая се: 'Гола къде ме е Праксител видял?
Непозволеното не е поглеждал Праксител. Длетото
сбъдна Пафийката тъй както я Арес жела.
/ Епиграма от Платон – Anth. Plan. 160 /

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Greek Art. // Енциклопедия Британика. Посетен на 13 декември 2017. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]