Поликлет Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Поликлет
древногръцки скулптор
Роден: 5 век пр.н.е.
Починал: 5 век пр.н.е.
?, ?

Поликлет (на старогръцки: Πολύκλειτος) е древногръцки скулптор от средата и втората половина на 5 в. пр. Хр.

Един от най-известните скулптори на класическия период на Древна Гърция, той е съвременник и съперник на Фидий. Ученик е на Агелад според Плиний Стари. Поликлет е ваял предимно атлети. От неговите произведения най-известни са - "Дорифор(ос)" ("Δορύφορος"/"Копиеносец"; бронзова статуя на силен атлет с копие), "Дискофор(ос)" ("Δισκόφορος"/"Дискохвъргач") и "Диадумен(ос)" (Мъж, увенчаващ се с диадема). Никоя от оригиналните статуи не е запазена, известни са само техни римски копия[1].

Според Павзаний Поликлет е автор на статуята на богинята Хера на трон, изработена от злато и слонова кост в храма на Хера (ХерайонАргос[2], която съпреничела по красота на известните статуш от злато и слонова кост на Атина и Зевс[1].

Поликлет печели конкурс сред най-добрите древни майстори за изпълнение на статуя на амазонка, който бил обявен при строежа на храма на Артемида в Ефес[1]. Скопас и Лизип са негови последователи.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в ((en))  Polyclitus. // Енциклопедия Британика, 4 май 2016. Посетен на 14 юни 2018.
  2. Павзаний. Описание на Елада, Кн. І-Х (Валерий Русинов – превод). София, Център по тракология „Проф. Александър Фол“ – БАН, 2004. с. 2.17.4.