Направо към съдържанието

Филип III Аридей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Филип.

Филип III Аридей
Φίλιππος Ἀῤῥιδαῖος
Роден
359 г. пр.н.е.
Починал
октомври 317 г. пр.н.е. (42 г.)
ПогребанВергински царски гробници, Вергина, Гърция

РелигияРелигия в Древна Гърция
Семейство
РодАргеади
БащаФилип II
МайкаФилина
Братя/сестриАлександър Македонски
Клеопатра Македонска
Кинана
Тесалоника Македонска
Европа (Македония)
Каран (син на Филип II)
СъпругаЕвридика II
Филип III Аридей в Общомедия
Тетрадрахма на Филип III Аридей
Храм на гробницата в Карнак, Египет

Филип III Аридей (на гръцки: Φίλιππος Γ' Αρριδαίος; на латински: Philip Arrhidaeus) е цар на Древна Македония от 11 юни 323 г. пр. Хр. до 25 декември 317 г. пр. Хр., цар на Азия (323 г. пр. Хр. – 317 г. пр. Хр.) и фараон на Египет (323 г. пр. Хр. – 317 г. пр. Хр.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Филип II Македонски и Филина от Лариса, Тесалия и по-голям полубрат на Александър Македонски. Първоначалното му име е Аридей, след като идва на власт се нарича Филип. Според Плутарх той става умствено немощен и епилептик след опита на Олимпия да го отрови, искайки по този начин да го елиминира, тъй като е потенциален съперник на сина ѝ Александър.

Жени се за Евридика II Македонска, дъщеря на цар Аминта IV и Кинана или Кина, която е полусестра на Александър Велики.

Филип Аридей построява Амун храма на Карнак, голяма колонна зала на храма на мъртвите в Хермополис/Ашмунайн и храм на Онурис в Себенитос.

Полиперхон, Олимпия и Еакид, царят на Епир, се съюзяват и тръгват към Македония. Понеже с тях е Александър IV, синът на Александър Велики, македонската войска отказва да се бие с тях. Той и съпругата му бягат, но са заловени в Амфиполис. Филип представлява опасност и е екзекутиран на 25 декември 317 г. пр. Хр.; съпругата му е накарана да се самоубие. Следващата година Касандър завладява обратно Македония. Според някои теории той погребва Филип и Евридика подобаващо в царските горбници Еге и в тяхна чест организира игри.

През 1977 г. във Вергина откриват добре запазен скелет, който вероятно е на Филип III Аридей. Сред находките е и церемониален щит, който според някои теории е на Филип III Аридей.[1] Според някои теории шитът принадлежи на Филип III Аридей, който се смята, че е погребан в същата гробница.[2]

Лунният кратер Аридей е наречен на него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Elizabeth D. Carney: The Trouble with Philip Arrhidaeus. In: The Ancient History Bulletin. Bd. 15, Nr. 1 – 2, 2001, с. 63 – 89
  • Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, с. 196

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hammond, N.G.L. Arms and the King: The Insignia of Alexander the Great // Phoenix 43. 1989. p. 217 – 224. (на английски)
  2. Borza, E.N. The Royal Macedonian Tombs and the Paraphernalia of Alexander the Great // Phoenix 41. 1987. p. 105 – 121. (на английски)