Филип III Аридей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Филип.

Филип III Аридей
цар на Македония
Филип III Аридей 
Роден: 359 г. пр.н.е.
Починал: 317 г. пр.н.е. (42 г.)
Тетрадрахма на Филип III Аридей
Храм на гробницата в Карнак, Египет

Филип III Аридей (на гръцки: Φίλιππος Γ' Αρριδαίος, на латински: Philip Arrhidaeus; * ок. 359 г. пр. Хр.|359]]/352 г. пр. Хр.; † убит 25 декември 317 г. пр. Хр.) е цар на Древна Македония от 11 юни 323 г. пр. Хр. до 25 декември 317 г. пр. Хр., цар на Азия (323 г. пр. Хр. – 317 г. пр. Хр.) и фараон на Египет (323 г. пр. Хр. – 317 г. пр. Хр.).

Той е син на Филип II Македонски и Филина от Лариса, Тесалия и по-голям полубрат на Александър Македонски. Първоначалното му име е Аридей, след като идва на власт се нарича Филип. Според Плутарх той става умствено немощен и епилептик след опита на Олимпия да го отрови, искайки по този начин да го елиминира, тъй като е потенциален съперник на синът ѝ Александър.

Жени се за Евродика II Македонска, дъщеря на цар Аминта IV и Кинана или Кина, която е полусестра на Александър Велики.

Филип Аридей построява Амун храма на Карнак, голяма колонна зала на храма на мъртвите в Хермополис/Ашмунайн и храм на Онурис в Себенитос.

Полиперхон, Олимпия и Еакид, царят на Епир, се съюзяват и тръгват към Македония. Понеже с тях е Александър IV, синът на Александър Велики, македонската войска отказва да се бие с тях. Той и съпругата му бягат, но са заловени в Амфиполис. Филип представлява опасност и е екзекутиран на 25 декември 317 г. пр. Хр.; съпругата му е накарана да се самоубие. Следващата година Касандър завладява обратно Македония. Той погребва Филип и Евредика подобаващо в Егей и в тяхна чест организира игри.

През 1977 г. във Вергина откриват добре запазен скелет, който вероятно е на Филип III Аридей.

Лунният кратер Аридей е наречен на него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Elizabeth D. Carney: The Trouble with Philip Arrhidaeus. In: The Ancient History Bulletin. Bd. 15, Nr. 1 – 2, 2001, S. 63 – 89.
  • Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, S. 196.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония