Амфиполис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Амфиполис
Ἀμφίπολις
— античен град —
Амфиполският лъв
Амфиполският лъв
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Централна Македония
Дем Амфиполи
Площ 414,3 km²
Надм. височина 73 m
Население 147 души (2011 г.)
Основаване 437 г. пр.н.е.
Покровител Апостол Павел[1]
Официален сайт amphipolis.gr/en
Амфиполис в Общомедия
Карта на Амфиполис
Раннохристиянски капител от Амфиполис
Делтата на Струма и Амфиполис

Амфиполис или Амфипол (на старогръцки: Ἀμφίπολις) е древен гръцки и древен македонски полис, разположен на устието на Струма в Югоизточна Древна Македония. Днес в археологическия обект е разположен Амфиполският археологически музей.

История[редактиране | редактиране на кода]

Атинската колония Амфиполис е основана през 437 г. пр. Хр. от стратега Хагнон и е важен пункт на атиняните в Тракия. Разработва и контролира златните и сребърни мини в Пангей. Градското пристанище е на устието на река Стримон (днес Струма). Първоначално то носи името на старото тракийско селище Ейон или Енеа Одои (ἐννέα ὁδόι).

Древна Атина прави опити да овладее Амфиполис още през 464 г. пр. Хр., но тракийското племе едони я отблъсква в битката при Дабреск.

Амфиполис има значение през Пелопонеската война, защото доставя дървен материл за корабостроенето и метали от мините в околността си. Градът е обсаден от Бразид, пълководец от Спарта. Предава се през 424 г. пр. Хр. Тук става Амфиполската битка (422 г. пр. Хр.), в която загиват военачалниците на спартанците Бразид и на атиняните Клеон.

През 356 г. пр. Хр. градът е превзет от Филип II Македонски.

През Диадохските войни Касандър затваря в домашен арест в Амфиполис през 316 г. пр. Хр. Александър IV Айгос, малолетния син и легитимен наследник на Александър Велики, с майка му Роксана, първата съпруга на Александър Велики. Той нарежда на военачалника Главкия да ги убие през 310/309 г. пр. Хр. Със смъртта на момчето свършва македонската владетелска династия на Аргеадите.

През Третата римско-македонска война македонският цар Персей е победен в битката при Пидна (168 г. пр. Хр.) от римския военачалник Луций Емилий Павел Македоник и бяга със златото си в Амфиполис. Емилий Павел превзема града и го пленява. Така завършва Македонското царство. През 167 г. пр. Хр. градът е обявен за протекторат на Древния Рим.[2]

Руините от Амфиполис (1831)
Укрепление и мост в Амфиполис.
Амфиполис, фреска от къща

Амфиполис е споменат в Новия завет като селище, през което минават апостол Павел и Сила.[3]

Амфиполци[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Амфиполис
Починали в Амфиполис
  • Аристон, пълководец на Древна Македония от IV век пр. Хр.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония