Амфиполис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Амфиполис
Ἀμφίπολις
— античен град —
Амфиполският лъв
Амфиполският лъв
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Централна Македония
Дем Амфиполи
Площ 414,3 km²
Надм. височина 73 m
Население () 147 души
Основаване 437 г. пр. н. е.
Покровител Апостол Павел[1]
Официален сайт http://amphipolis.gr/en
Амфиполис в Общомедия
Карта на Амфиполис
Раннохристиянски капител от Амфиполис
Делтата на Струма и Амфиполис

Амфиполис или Амфипол (на старогръцки: Ἀμφίπολις) е древен гръцки и древен македонски полис, разположен на устието на Струма в Югоизточна Древна Македония. Днес в археологическия обект е разположен Амфиполският археологически музей.

История[редактиране | редактиране на кода]

Атинската колония Амфиполис е основана през 437 пр.н.е. от стратега Хагнон и е важен пункт на атиняните в Тракия. Разработва и контролира златните и сребърни изкопи от мините в Пангей. Градското пристанище се намира на устието на река Стримон (днес Струма). Първоначално то носи името на старото тракийско селище Ейон или Енеа Одои (ἐννέα ὁδόι).

Древна Атина прави опити да овладее мястото още през 464 пр.н.е., но тракийското племе едони я отблъсква в битката при Дабреск.

Амфиполис има значение през Пелопонеската война, заради доставките на дърво за корабостроенето и на метали от мините в околността на града. Градът е обсаден от Бразид, пълководец от Спарта, и се предава през 424 пр.н.е. Тук е сцената на Амфиполската битка (422 пр.н.е.), в която загиват военачалниците на спартанците Бразид и на атиняните Клеон.

През 356 пр.н.е. градът е превзет от Филип II Македонски.

През Диадохските войни Касандър задържа в домашен арест в Амфиполис през 316 пр.н.е. Александър IV Айгос, малолетния син и легитимен наследник на Александър Велики, с майка му Роксана, първата съпруга на Александър Велики, и нарежда на военачалника Главкия ги убие през 310/309 пр.н.е., с което свършва македонската владетелска династия на Аргеадите.

През Третата римско-македонска война македонският цар Персей е победен в Битката при Пидна (168 пр.н.е.) от римския военачалник Луций Емилий Павел Македоник и бяга със златото си в Амфиполис. Емилий Павел превзема града и го пленява. Така завършва Македонското царство. През 167 пр.н.е. сенатската комисия преговаря в Амфиполис за разделянето на териториите и градът е обявен за Протекторат на Древен Рим.[2]

Руините от Амфиполис (1831)
Укрепление и мост в Амфиполис.
Амфиполис, фреска от къща

Амфиполис се споменава в Новия завет като селище по пътя на апостол Павел и Сила.[3]

Амфиполци[редактиране | редактиране на кода]

Героинята Зина от сериала „Зина – принцесата воин“ е от Амфиполис.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония