Кушница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кушница
Παγγαίο
Кушница, снимана от Филипи
Кушница, снимана от Филипи
Balkans 4087 cut kavalsko.png
40.8992° с. ш. 24.0836° и. д.
Местоположение на картата на Кавалско
Общи данни
Местоположение  Гърция
Част от Родопи
Най-висок връх Козница
Надм. височина 1956 m
Кушница в Общомедия

Кушница или Кушиница (на гръцки: Παγγαίο, Пангео, на старогръцки: Παγγαίον, Пангеон, старо Κουσίνιτζα, Кусинидза[1]) е планина в северната част на Гърция. Гръцкото име Пангео, предавано на български като Пангей е възроденото антично име на Кушница. Турското име на планината е Пърнар даг.

География[редактиране | редактиране на кода]

Планините Кушница и Люти рид между Кавалския залив на изток, Драмското поле на север, Сярското поле на северозапад, Богданската планина на запад и Орфанския залив на югозапад.
Изглед към Кушница.
Връх Пилаф тепе (1835 м)
Най-високият връх в Кушиница - Мати (1956 м)

Планината е разположена в източната част на Егейска Македония, има продълговата форма с посока североизток-югозапад и по нея минава границата между дем Кушница (Пангео) на област Източна Македония и Тракия от юг и дем Амфиполи на област Централна Македония от север. Най-високият ѝ връх е Козница, на гръцки Дионисос или Мати (Μάτι), в превод око, висок 1956 метра[2], следван от Пилаф тепе (Πιλάφ-Τεπέ), наричан на гръцки понякога и Авго (Αυγό), в превод яйце (1870 метра)[3]. Планината е дълга между 10-15 километра и широка между 5 и 10 километра. Тя е изградена от мрамори, кристалинни шисти, пясъчници, чакъли и много малко гранити.[4]

На север река Драматица (Ангитис) отделя Кушница от планината Змийница (Меникио) и Сярското поле, а от юг река Лъджа (Мармара или Ксиропотамос) я отделя от планината Люти рид (Символо), която е на беломорския бряг.

Селища и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В северното подножие на планината са разположени Провища (Палеокоми), Радолиово (Родоливос), Кормища (Кормиста), Никищан (Никсиани), а в южното Правища (Елевтеруполи), Мущени (Мустени) и Подгоряни (Подохори).

В Кушиница има два големи манастира. В северните склонове на планината се намира Кушнишкият манастир „Света Богородица Икосифиниса“. В източните склонове, при останките на старото село Дряново е разположен манастирът „Света Богородица Кушнишка“.

Кушница в историята[редактиране | редактиране на кода]

Пангей се споменава още от Херодот[5] като планина, в която има златни и сребърни рудници, владение на тракийските племена сатри, пиери и одоманти, а също от Есхил в Перси[6] и от Еврипид в Рез, който пише, че тракийският цар Рез е владетел на „златния Пангей“ с безбройни рудници.[7] Със своите златни и сребърни залежи Пангей е възлов икономически регион в Древна Тракия, желан обект за доминация от страна на траки, македонци и гърци.[8] Французинът Пиер Белон споменава за съществуването на железни рудници в 1553 година в планината Пангей.[9]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Η ιστορία του Παγγαίου
  2. „Όρος Παγγαίο“, архив на оригинала от 7 март 2011, https://web.archive.org/web/20110307065810/http://www.protiserron.gr/paggaio/paggaio.htm, посетен 7 март 2011 
  3. Η ιστορία του Παγγαίου
  4. Георгиев, Георги К. "Железодобивната индустрия в Мървашко (планината Алиботуш и съседните и планини)", София, 1953, стр.15
  5. Inquiries by Herodotus Book
  6. Эсхил. „Персы“. 494.
  7. Еврипид. „Рес“. 254-387.
  8. „Кратка енциклопедия Тракийска древност“, „Аргес“, София, 1993
  9. Георгиев, Георги К. "Железодобивната индустрия в Мървашко (планината Алиботуш и съседните и планини)". София, 1953, стр.21-22.
     Портал „Македония“         Портал „Македония