Натура 2000

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пясъчна черноморска лилия, растяща на плажната ивица на Иракли. Местността е застрашена от застрояване, ако регионът не бъде включен в програмата Натура 2000

„Натура 2000“ е екологична система от защитени зони в Европейския съюз.

Основава се на 2 акта на ЕС: Директивата за птиците от 1979 година и Директивата за местообитанията (хабитатите) от 1992 година. Включва и природни резервати, където е изключена всякаква човешка дейност, но също така включва и частна собственост.

Основни характеристики на Натура 2000[редактиране | редактиране на кода]

 • Натура 2000 включва не само природни резервати, но и частни имоти, като програмата предвижда тяхното бъдещо устойчиво екологично, икономическо и социално развитие.
 • Изборът на земи, които да бъдат включени в програмата Натура 2000 зависи от правителствата на отделните страни-членки на ЕС и се определя от редица критерии, свъзани с екологичните характеристики на района, който е определен за включване.
 • Правителствата получават възможност да ограничават дейностите, извършвани в териториите, включени в Натура 2000, като решенията за това се взимат отделно за всеки конкретен случай.
 • Не съществуват предварителни изисквания каква част от териториите на всяка една държава трябва да влезе в програмата Натура 2000. Решението за това се взима от съответното правителство въз основа на неговата преценка за биологичните особености и характеристики на региона.
 • Разпоредбите на Натура 2000 са задължителни за спазване. Непредставяне на списък на земи, които да бъдат включени в програмата може да доведе до спиране на финансиране по отделни фондове на ЕС, свързани с Натура 2000.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Обхват[редактиране | редактиране на кода]

С влизането си в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., България трябва да определи териториите си които да бъдат включени в Натура 2000. Експерти, назначени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), изготвят предложение, включващо 33% от територията на страната. За сравнение средната стойност за ЕС е 18%, като в Алпите включените площи достигат 37% от територията.[1]

На 15 февруари 2007 г. Министерския съвет одобрява частичен списък на територии, които да бъдат предложени за одобрение и включване в европейската екологична мрежа Натура 2000. Списъкът включва 20% от първоначално предложените 33% от територията на страната. Временно е отложено решението за някои територии, между които бившите буферни зони на националните паркове[2]:

В предаването "Пресклуб" по Българска национална телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заявява, че по всяка вероятност 99% от отложените територии ще бъдат включени в списъка, тъй като те и в момента са защитени[3].

Подкрепа за проекта[редактиране | редактиране на кода]

Протест на еколози срещу отлагането на част от териториите

Освен правителството в подкрепа на Натура 2000 се обявяват и някои екологични организации, които многократно отправят искания към правителството да спази ангажиментите, които България е поела пред Европейския съюз. Според тях, критиките към проекта, в частност протестите на собствениците на земи, засегнати от него, са предизвикани от непознаване на програмата[4].

Отлагането на решението за включване в програмата на част от първоначално предвидените територии предизвиква протести на защитниците на Натура 2000. По време на организираното от тях протестно шествие четирима участници са арестувани, тъй като за мероприятието не е получено разрешение по предвидения от закона ред[5].

Опозиционната партия Демократи за силна България също се обявява в подкрепа на Натура 2000. В същото време тя обвинява правителството в корупция, тъй като в проекта не са включени гори, попадащи в буферната зона на Национален парк Рила, където председателят на една от управляващите партии Симеон Сакскобургготски има собственост, както и заради невключване в мрежата на териториите на проекта Супер Боровец и други „значими природни феномени по Черноморието и в Родопите“. Партията протестира и срещу намаляването на първоначално предлаганите територии.[6]

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Критиките към проекта се концентрират върху ограничаване на правото на собственост, тъй като се дава възможност на МОСВ да ограничава ползването на включените земи. Въпреки че, според наблюденията в някои страни от ЕС, включването на земите в проекта е довело до увеличаване на цената им, в България това става без да се иска съгласието на собствениците. Широко разпространено е и опасението, че в противоречие на Конституцията предвижданите компенсации (според някои оценки между 50 и 200 евро за хектар) няма да съответстват на реално причинените вреди. По тези причини през януари 2007 г. на някои места се провеждат протести на собственици на земи. Известна съпротива срещу включването на територии в проекта оказва и най-големият собственик на засегнати терени - Министерство на земеделието и горите.[1]

Натура 2000 е критикувана и заради създаваните от нея възможности за корупция. Териториите, обхванати от проекта, са определени от експертна група на МОСВ, без обществено обсъждане. Това предизвиква обвинения, че от проекта са изключени земи на хора, свързани с правителството.[6] Допълнителни опасения предизвиква възможността МОСВ да взема решения за ограничение на правото на ползване за всеки конкретен случай поотделно.

В допълнение, някои коментатори отбелязват, че начинът на прилагане на програмата създава в обществото отрицателно отношение към природозащитната дейност по принцип.

Забрана за строителство в Иракли[редактиране | редактиране на кода]

Сдружението на собствениците на земи "Иракли" иска министърът на околната среда и водите да отмени заповедта си за забрана на строителство в местността Иракли. Според Евгения Генчева, директор на холдинг, планиращ да строи в района, отлагането на този регион обезсмисля заповедта.

Според МОСВ заповедта е издадена не само на основание на искането за включване на местността в Натура 2000, но и поради това, че има искане Иракли-Емине да бъде защитена зона по българското законодателство[7].

Евродепутати сезират ЕК[редактиране | редактиране на кода]

Евродепутати от групата на зелените в Европейския парламент са сезирали Европейската комисия със 17 въпроса относно изваждането и отлагането на включването на редица територии в програмата Натура 2000. Въпросите се отнасят до територии като Варненско-белославското езеро, бреговата ивица на нос Емине и др. Според евродепутатите, действията на българското правителство са скандални [8].

Зелената партия в България се е обърнала с молба за съдействие от еко-депутатите в Европейския парламент и Европейската зелена партия. Българските зелени настояват да се спре опитът за проваляне на програмата Натура 2000 в България[9].

По информация на БТА, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров твърди, че правителството ще направи необходимото да избегне финансовите санкции за страната заради отлагането на голямата част от териториите, предвидени за включване в програмата Натура 2000. Министърът заявява това на 02 март 2007 г. в деня за парламентарен контрол в отговор на питане на народните представители Евгени Чачев и Христо Кирчев[10].

Учени за пълния списък[редактиране | редактиране на кода]

Учените, които са били ангажирани с предложенията по програмата, искат от правителството да внесе в Европейската комисия пълния списък на териториите. Според тях, отлагането до края на 2007 г. няма да помогне за вникване в сезонната специфика на терените и растителните и животински видове по тези земи. То може да навреди на регионите, предложени за включване и показва непознаване от страна на политиците на критериите, по които се изгражда Натура 2000[11].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Станчев, Красен. Натурално безобразие. // Преглед на стопанската политика. Институт за пазарна икономика, 2007.
 2. Медиапул:Списъкът за НАТУРА заминава за Брюксел без 32 зони
 3. Медиапул: Отложените за НАТУРА терени щели да бъдат включени 99%
 4. Бургасинфо: Митинг в защита на Натура 2000 пред НС - burgasinfo.com, 23.01.2007
 5. бТВ: Полицията задържа четирима природозащитници след протест в подкрепа на “Натура 2000”
 6. а б Изявление на ПГ на ДСБ относно „Натура 2000“ - dsb.bg (сайт на „Демократи за силна България“), 01.18.2007
 7. Европа.дневник.бг: Инвеститори в Иракли поискаха отмяна на забраната за строителство 19.02.2007 г.
 8. БНТ: Евродепутати сезираха ЕК за "Натура 2000"
 9. Европа.джевник.бг: Българската зелена партия иска спешна помощ01.03.2007 г.
 10. Европа.дневник.бг: Чакъров обеща да не допусне санкции заради Натура 2000 02.03.2007 г.
 11. Европа.дневник.бг: Учените опровергаха кабинета за "Натура" 01.03.2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]