Асен Гагаузов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Асен Гагаузов
български политик
Роден: 13 май 1953 г. (65 г.)
Народен представител в:
XXXIX НС   XL НС   XLI НС   

Асен Димитров Гагаузов е български политик, министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009 г. в правителството с министър-председател Сергей Станишев.

Асен Гагаузов е роден на 13 май 1953 г. в град Сливен. По образование е икономист, завършил е Счетоводна отчетност във Висш институт за народно стопанство, Варна. Ползва руски език.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1980 до 1993 Гагаузов работи последователно в администрацията на Окръжен народен съвет - Сливен, на Общински народен съвет - Сливен, на Община Сливен. През тези 13 години той заема последователно длъжностите Началник управление „Планиране на капиталните вложения“ и Главен специалист „Планиране на капиталните вложения“. От 1993 до 1995 г. е Главен данъчен инспектор в ТДУ Сливен.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва развитието на политическата си кариера като заместник кмет на Сливен през 1995 и остава на този пост до 1997 г. На парламентарните избори през 1997 г. е избран за народен представител от Сливенски МИР от листата на БСП. През 1999 г. е избран за кмет на Сливен с подкрепата на БСП, не изкарва целия си мандат, тъй като на изборите парламентарните избори през 2001 г. е избран за народен представител в 39-то Народно събрание и става народен представител отново от листата на БСП. Две години по-късно за втори път се кандидатира за кмет на родния си град Сливен. Този път в балотажа губи изборите от независимия кандидат подкрепен от множество партии Йордан Лечков. До август 2005 г. е народен представител от БСП и зам. председател на Комисията по местно самоуправление и регионална политика и Член на бюджетната комисия в Народното събрание, след което е избран за министър на на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев.

Дълги години е член на УС на Националното сдружение на общините.

През март 2009 уволнява служителя на Министерството за регионалното развитие и благоустройство Валерия Петрова след като последната прави забележка на министъра за неспазване и нарушаване на забраната за пушене в сградата. [1] На изборите за Народно Събрание на 5 юли 2009, Асен Гагаузов е водач на пропорционалната листа на Коалиция за България в 21-ви МИР – Сливен откъдето е избран за народен представител.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Асен Гагаузов е женен, съпругата му се казва Ваня. Те имат двама сина – Димитър и Павлин.

Медийно пространство[редактиране | редактиране на кода]

Скандал предизвиква уволнението на Валерия Петрова през началото 2009 когато след отправена забележка от страна на г-ца Петрова към министъра по отношение на хода на работа в министерството и спазването на правилата, министър Гагаузов уволнява Валерия. Скандалът се развива в медийното пространство.

Министър Гагаузов от своя страна така и не дава официален коментар за случилото се.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Валентин Церовски министър на регионалното развитие и благоустройството
(17 август 2005 – 27 юли 2009)
Росен Плевнелиев