Галата (нос)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Галата.

Галата
Нос Галата отблизо
Нос Галата отблизо
Информация
Акватория Черно море
Височина 20 m
Инфраструктура
Градове Варна
Bulgaria Varna Province relief location map.jpg
43.1697° с. ш. 27.9436° и. д.
Галата в Общомедия

Галата е скален нос в България. Носът е разположен в североизточния ъгъл на Авренското плато, на около 4 км от Варненското езеро и е вдаден в Черно море. Той е крайна точка на Варненския залив. Галата е известен с фара си, който се вижда от варненските плажове и дори от северните курортни комплекси. Край носа се намира варненският квартал „Галата“.

През XIII-XIV век Галата е морско пристанище.[1]

История на фара[редактиране | редактиране на кода]

Полуразрушеният фар на нос Галата, ок. 1912 г.
Изглед към нос Галата от Варна.

Фарът на нос Галата е сред основните навигационни съоръжения по българското черноморие. Започва да работи на 15 август 1863 година на газ. През 1912 година на стотина метра от стария фар е построен новият. През 1914 г., когато Варна е електрифицирана, фарът започва да функционира на електрически ток. Много кораби и рибарски лодки са намерили спасителния път към пристанището благодарение на него. През април 1914 г. Варненският градски съвет отпуска от общинския разсадник на пристанищното управление 8000 дръвчета ясен и бряст за залесяване на нос Галата.[2]

През 2001 г. на стотина метра от втория фар (който е спрян поради опасност от свличане) е построен трети, модерен фар с височина 22 м, оборудван с асансьор.

Легенди за името на носа[редактиране | редактиране на кода]

Легенда разказва за морската нимфа Галатея, в която безумно бил влюбен едноокият циклоп Полифем. Тя обаче обичала красивия пастир Акис. Полифем бил обзет от жестока ревност и затова откъртил огромен камък и го хвърлил по Акис. Той обаче се превърнал в бистър поток и потекъл към морето при своята Галатея. Друга по-съвременна история разказва за девойката Галатея, която била спасена при корабокрушение от двама рибари. Те обаче се влюбили в нея и решили да хвърлят жребий – който го загуби, губи и живота си. Научила за зловещия оброк, Галатея се хвърлила в Черно море от врязания дълбоко в него нос.

Култура и природа[редактиране | редактиране на кода]

Нос Галата е сред символите на Варна. Край него се намира квартал „Галата“ и неговите плажове Фичоза и Паша дере, където има бунгала и малки хотели. Край носа е запазена красива природа, чист, на места каменист, плаж с възможност за риболов и бране на миди, както и за къмпингуване. Недалеч са хижа „Ветеран“ и хижа „Черноморец“ на Българския туристически съюз. От лявата страна на фара, посока Варна, има стълби, по които се стига до хотел „Романтика“. Мястото е много красиво. От другата страна, посока юг, пак по стълби, които са много, се намира плажът на Галата. Хубав и чист, но осеян със скали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България