Чайка (квартал на Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Чайка.

Чайка (квартал на Варна)
— квартал —
Varna,Chaika-aerial.jpg
България
43.2162° с. ш. 27.9372° и. д.
Чайка (квартал на Варна)
Варна
43.2162° с. ш. 27.9372° и. д.
Чайка (квартал на Варна)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

„Чайка“ е квартал в район Приморски на гр. Варна. Населението му е около 20 000 жители.

Разположен е северно от Морската градина от центъра на града до квартал „Бриз“. Цените на старо строителство в района надвишават тези на новото строителство в по-западните квартали на града, благодарение на близостта си до морето и "Морската градина". Характерен с богатата си зеленина, той е добре уреден и благоустроен, има директни връзки с центъра на града и с курортите. През него минава главният път на Българското Черноморие.

"Чайка" е бивша вилна зона ,старото и име е "Рупи",земята под нея е държавна отчуждена от хората по времето на социализма,за строителство на едропанелни сгради.Поземлените имоти, в които се намират училищата, са общински.Чайка е единственият квартал на Варна, разположен на държавна земя.

В „Чайка“ се намират 3 основни училища - "Георги Сава Раковски", "Захари Стоянов" и частното "Малкият принц", както и средните V езикова гимназия, Математическата гимназия "Петър Берон", Спортното училище и частната Гимназия по информационни технологии и обществени комуникации "Екзюпери".

В непосредствена близост до квартала се намират 2 стадиона - градският "Варна" и "Тича" на ПФК "Черно море". Изградени са детски градини, супермаркети и хотели. Плажовете край квартал „Чайка“ са сред най-посещаваните в града. На тях често се провеждат състезания по плажен волейбол.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и министър на образованието и науката