Ракитник (защитена местност)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ракитник (защитена местност)
— квартал —
България
43.1336° с. ш. 27.926° и. д.
Ракитник (защитена местност)
Област Варна
43.1336° с. ш. 27.926° и. д.
Ракитник (защитена местност)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Ракитника е местност и селищно образувание на около 4 км от варненския квартал Галата. Намира се в район Аспарухово на Община Варна. До него се достига с лек автомобил или автобус 17/60. В близост се намира хижа Черноморец с обширен плаж.

В Ракитника живеят от няколко стотин до хиляда души. Има няколко магазина (за хранителни стоки, , магазин за строителни материали), охранителна фирма и параклис. Районът е водоснабден и електрифициран. Има прокарани телефони.

В района се намира един от популярните нудистки плажове. Ракитника посреща много туристи търсещи спокойствието, чистия въздух и невисоките цени. По; на юг е Паша дере, където има защитена влажна зона и малко зарибено езеро; той е горски и селскостопански фонд, имащ за цел да опази находището на древната растителна култура ракитник. През местността преминават пешеходни туристически маршрути от хижа "Черноморец" за квартал Галата на гр. Варна като преходът отнема около час.

В района край морския бряг лятно време се разпъват палатки. В миналото този район е бил зает от житна нива и лозя, но в последните години бързо се застроява с вили и постепенно се разраства посредством уплътняване на застроените площи.