Космос (къмпинг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Космос.

Изгрев на къмпинг Космос

Къмпинг Космос се намира в най-северната част на Българското Черноморие, на 2,4 км от село Дуранкулак по права линия (около 4 км по пътя) и на около 10 км от границата с Румъния.

Изграден е през 60-те години на ХХ в. и е бил посещаван изключително от почиващи от тогавашната Чехословашка република. Чехословашки са и едностайните бунгала със санитарен възел, които още се намират на територията на къмпинга. Днес обектът е частна собственост и обслужва туристи от страната.

Край къмпинга е нос Карталбурун, под който има малко рибарско пристанище, на север и юг от него се разпростират два големи пясъчни плажа – Дуранкулак-север („Ана Мария“, по името на заседнал тук гръцки кораб през февруари 1969 г.), който е с дължина около 2,5 км – до нос Сиврибурун на границата с Румъния и Дуранкулак-Крапец с дължина около 6,8 км – до нос Крапец. Зад южния плаж е разположена защитената местност Дуранкулашко езеро – крайбрежно езеро-лиман с голямо разнообразие на водна фауна и обект с особено значение за опазването на птичата фауна. Прилежащият плаж е все още не толкова добре посетен с изключение на август, но често атмосферата е изпълнена със силно зловоние от разлагащи се водорасли.

Къмпингът е в началото на южния плаж, недалеч от северния плаж и на мястото, до което достига асфалтов път от селото.

Къмпингът днес работи и предлага сравнително добри за района условия за почивка на хора, които търсят усамотение, удоволствието на плуването, гмуркането и риболов както в морето, така също и в езерото. Обектът разполага максимално с 60 бунгала, общо 250 легла (не всички в еднакво добро състояние), дневен бар и ресторант. Работи от май до септември. Препоръчително е предварително уговаряне по телефона.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България