Акин (нос)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Акин.

Нос Акин
Малко рибарско селище на нос Акин

Акин е дълъг и тесен нос на Черно море, в северния край на вдадения на 1,5 км в Бургаския залив полуостров Акра. Други стари имена на носа са „Афиболо“ и „Св. Никола“. Разположен е югоизточно от Бургас, на 6,5 км северозападно от Созопол и в близост до Военноморската база Атия. На югоизток е град Черноморец, Бургаска област.

Брегът на Акин е клифов с височини, вариращи от 10 до 20 метра над морското ниво, изграден е от сенонски и вулканогенни скали.

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието „Акин“ има древногръцки произход и в буквален превод означава „къс, извит персийски меч“. Гърците назовават носа така заради коварството и въоръжението на вековните им врагове - персите. Вероятно, това име е свързано с надводните скали „Ати-воло“ (от гр.: „Отсрещната земя“), популярни и с името „Малаците“, намиращи се пред носа. Водите край тези скали крият клопка - безопасният фарватер минава по-близо до брега, отколкото до скалите, което е необичайно в морската практика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът

Нос Акин е лобното място на 15 български военни моряци от екипажа на торпедоносеца „Смели“, попаднал в силен щорм на 19 май 1943 г. През 1998 г. на носа е издигнат мемориал в памет на загиналите. Тогава е издадена и заповед на началника на Главния щаб на ВМС българските бойни кораби, които плават в този район, с приспускане на военноморския флаг да отдават почит на загиналите моряци от „Смели“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]