Акин (нос)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Акин.

Нос Акин
Малко рибарско селище на нос Акин

Акин е дълъг и тесен нос на Черно море, в северния край на вдадения на 1,5 км в Бургаския залив полуостров Акра. Други стари имена на носа са Ативоло и Св. Никола. Разположен е югоизточно от Бургас, на 6,5 км северозападно от Созопол и в близост до Военноморската база Атия. На югоизток е град Черноморец, Бургаска област.[1]

Брегът на Акин е клифов с височини, вариращи от 10 до 20 метра над морското ниво, изграден е от сенонски и вулканогенни скали.[1]

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието Акин има древногръцки произход и в буквален превод означава „къс, извит персийски меч“. Гърците назовават носа така заради коварството и въоръжението на вековните им врагове – персите. Вероятно, това име е свързано с надводните скали „Ати-воло“ (от гр.: „Отсрещната земя“), популярни и с името Малаците, намиращи се пред носа. Водите край тези скали крият клопка – безопасният фарватер минава по-близо до брега, отколкото до скалите, което е необичайно в морската практика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът

Нос Акин е лобното място на 15 български военни моряци от екипажа на торпедоносеца „Смели“, попаднал в силен щорм на 19 май 1943 г. През 1998 г. на носа е издигнат мемориал в памет на загиналите. Тогава е издадена и заповед на началника на Главния щаб на ВМС българските бойни кораби, които плават в този район, с приспускане на военноморския флаг да отдават почит на загиналите моряци от „Смели“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 1. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2011. ISBN 9789548104234. с. 34.
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България