Болата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плажът на Болата, тясната клисура и високите варовикови скали

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция.

Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блатото "Болата" (езеро Болата) с площ 23 ха, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

От тревните растителни видове се срещат обикновен гингер, луковична ливадина, обикновена тръстика, други житни растения и др. Характерни за района храсти са дрян, чашкодрян, драка, храстовиден жасмин и др.

Срещат се няколко вида земноводни и влечуги като защитените видове сирийска чесновница, кафява крастава жаба, шипобедрена костенурка.

Над езерото минава Виа Понтика — една от големите въздушни "магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа. Поради това в залива може да се наблюдават гнездящи или преминаващи водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, речна рибарка, белоока потапница и други видове патици и гъски.

Пукнатините и нишите са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници белокоремна белозъбка, малка белозъбка, обикновена сива полевка и др. Във водите в близост до залива може да се наблюдава и обикновен делфин

Култура и туризъм[редактиране | редактиране на кода]

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери – жилища. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура. Заливът Болата стана част от Клуба "Най-красивите заливи в света".

Днес плажът е особено популярен сред местни и туристи. Той предлага фин пясък и топла чиста вода. Зад самата плажна ивица обаче, останките от съществуващо някога заведение и обществена тоалетна (които днес продължават да се използват за тоалетна) значително развалят изживяването. Човешкото присъствие на тази защитена територия е оставила сериозен отпечатък, изразяващ се във всякакви боклуци.

За хората, които никога не са посещавали това място е ценно да се знае, че там няма никакви удобства. Поради тази причина е добре да се подготвите с хладилна чанта с вода и сандвичи, ако смятате да прекарате цилия си ден, наслаждавайки се на прекрасната природа и вода.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]