Бриз (квартал на Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бриз (квартал на Варна)
— квартал —
Жилищна сграда край морския бряг
Жилищна сграда край морския бряг
България
43.2171° с. ш. 27.9538° и. д.
Бриз (квартал на Варна)
Варна
43.2171° с. ш. 27.9538° и. д.
Бриз (квартал на Варна)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Квартал „Бриз“ се намира в източната част на град Варна в район Приморски, веднага след ж.к. „Чайка“.

„Бриз“ е един от най-динамично развиващите се квартали в града. Строят се множество жилищни кооперации и комплекси. Има 2 езикови гимназии и професионална гимназия по хранително-вкусова промишленост и химични технологии, също и филиал на Шуменския университет с хостел. В квартала се намира и студиото на БНТ - телевизия "Варна", която излъчва програма "Море".

Има удобни автобусни линии до центъра и курортите. Кварталът е обслужван от следните линии на градския транспорт : 9 ЖПГара-Република (Зл.пясъци)-Център-ЖПГ, 14/14А Почивка-Център-Владиславово-Почивка, 15 17А - Галата-Аспарухово-ЖПГара-Почивка-Галата, 31А ЖПГара-Център-Евксиноград-Виница-ЖПГара, 39 Топливо-ЖПГара-Почивка-Топливо, 51 ЖПГара-Център-ВСУ-ЖПГара, 86 (тролей) Почивка-Център-Аспарухово-Почивка, 109 ЖПГара-Център-Ривиера (Зл.пясъци)-ЖПГара, 118 Почивка-Владиславово-Почивка, 118А Почивка-с.Тополи-Почивка, 121 Почивка-Аксаково-Почивка, 148 Почивка-Център-Владиславово-Почивка, 209 Почивка-Военна болница-Владиславово-Почивка, 209Бърз (през лятото) Владиславово-Военна болница-Златни пясъци-Владиславово, 409 Аксаково-Център-ВСУ-(Зл.пясъци в периода април-ноември)-Аксаково, Сред посещаваните плажове в квартала са "Четвърта буна" и "Почивка". Край сп. Студентска плажът е предимнно нудистки. Той свързва плажовете на Евксиноград и Приморски парк.

В зоната на ската е имало зелена зона с алеи, които са свързвали Приморския парк с Евксиноград и парка на курорта „Константин и Елена“, но поради застрояване тази зона е оградена и връзката остава само по шосето и плажа.

За туристите работят много хотели и частни вили, както и вторият по големина във Варна търговски център „Пикадили парк".

По проект за интегриран градски транспорт на Варна се изгражда велоалея, която ще свързва центъра с гимназиите в квартала и бърза автобусна линия, която да свърже квартал „Бриз" с квартал „Владиславово"

Недалеч от квартала е и големият парк-паметник на българо-съветската дружба, предлагащ чудесна панорама към ЖК „Чайка" и морето и също така привлекателно място за разходка и спорт на много варненци, за съжаление паркът е занемарен и някои от алеите са в много лошо състояние.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]