Змийски остров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския остров. За острова в Преспанското езеро, Република Македония, вижте Голем град.

Змийски остров
Djuni Schlangeninsel.JPG
Остров Свети Тома
Местоположение Черно море
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Адм. единица Област Бургас
Община Приморско
Площ 0,012 km²
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.42° с. ш. 27.7° и. д.
Местоположение в България
Змийски остров в Общомедия

Змийският остров или Свети Тома е остров на България в Черно море.

От 1962 година островът е част от резерват „Ропотамо“, Община Приморско. Намира се на 36 km от Бургас.

Змийският остров е получил името си от множеството сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него.

Островът е разположен северно от устието на река Ропотамо (срещу Аркутино) на площ 12 декара. През последните 20 години морето се отдръпва и постепенно островът, който е по-близо до брега увеличава своята площ като вече почти се е изравнил с о. Свети Петър, който е 15 ха.

Той е едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси. Те са засадени през 1933 г. от цар Борис III, който ги е пренесъл от ботаническата градина в Братислава. Кактусите са два различни вида от род Опунция, разпространили са се на близо половината от територията на Змийския остров и го правят трудно проходим. Особено красиви са през юни, когато цъфтят с едри, жълти цветове. Кактусите плододават, а плодовете им (август – септември), с големина на синя слива и аромат на ягода, те са ядливи.