Русалка (курорт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Русалка.

Русалка
Курортен комплекс Русалка
Курортен комплекс Русалка
Общи данни
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ7257
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Каварна
Елена Балтаджиева
(ВМРО-БНД)
Кметство
   кмет
Българево
Георги Георгиев
(НДСВ)

Русалка е български морски курорт, разположен в уникалния природен резерват „Птичия залив“ (известен още като Таук лиман и Наневска тузла) на север от нос Калиакра. Отстои на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 80 км от Варна.

Ваканционното селище, по-късно наречено ваканционен клуб „Русалка“, е създадено през 1968 година, по френския модел на „Клуб Медитеранее“.

Курортът е известен с екзотичната хубост на своята крайбрежната ивица. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и други растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат „птичия залив“ в оазис на недокоснатата от векове природа. Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса.

Многобройни археологически паметници, най-старите от които са отпреди 8000 години, превръщат крайбрежието на „Русалка“ в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

Ваканционен клуб „Русалка“ разполага с 500 двойни бунгала, разположени по брега на морето. Осигурени са възможности за практикуване на различни спортове. Петнадесетте тенис-корта привличат и аматьори, и професионалисти. Спортните съоръжения включват волейболни и мини футболни игрища, гимнастически салон, тенис на маса. Яхтклубът разполага с 15 лодки и 15 канута. Комплексът предлага конна езда и училище по водолазен спорт.

През 1999 г. бившият приватизационен фонд „АКБ Форес“, преименуван в „АКБ корпорация“, купува на търг ваканционно селище „Русалка“ за 2,01 млн. долара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]