Камчия (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Камчия.

Резерват „Камчия“
Kamchiareserve.jpg
Устието на Камчия
Информация
МестоположениеFlag of Bulgaria.svg България
м. Камчийски пясъци
Данни
Площ849,75 ha
Създаден29 юни 1951
Резерват „Камчия“ в Общомедия

Ка̀мчия, нарича се още Камчийска пахена, е резерват в България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Камчия е обявен за резерват с Постановление от 29 юни 1951 г. на Министерството на горите. Заради важното си природозащитно и екологично значение в периода 1977 – 2017 г. е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. Целта е запазването на лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в долното течение на река Камчия (в местността Камчийски пясъци) землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Резерватът се намира на около 25 km южно от град Варна, в близост до курортите Камчия и Шкорпиловци. Включва блатата Лесински азмак с площ от 2 km2 и Мазния азмак с площ 1,4 km2, които са останки от стари речни ръкави, естествено свързани с реката. В тях се срещат бяла и жълта водна лилия. А също така и блатото Камчийска (Венелинова) балта с площ площ 1,23 km2 и Карабурунското (Крушевското) блато, което е превърнато в рибарници с площ 1,2 км2.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Гората е наречена лонгоз и целта на резервата е да се запази нейният естествен вид. Гората на места достига до 50 м височина. В лонгозната гора се срещат около 40 вида дървета: летен дъб, елша, бяла топола, дива круша, върба, мъждрян и др., но преобладават полски бряст и ясен. Голяма част от дърветата са на възраст над 150 години и с височина над 35 метра. Храстите са представени от червена къпина, глог, шипка, дрян, леска и др. От особено голямо значение са и лианите, които образуват завеса на по-влажните места. Те са представени от скрепка, дива лоза, имел и др. На територията на резервата се намира едно от най-големите находища на блатно кокиче в България. В реката се срещат лилии и други водолюбиви растения.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Бозайници[редактиране | редактиране на кода]

Лисица

В гората се срещат много бозайници: сърна, елен, дива свиня, лисица, дива котка и др.

В резервата са установени 26 вида дребни бозайници. Интерес представлява кафявата горска полевка, която обикновено се среща в широколистните гори в България 800 м н.в. По Черноморието е установена само в района на Камчия и Ропотамо. Друг интересен вид в природозащитно отношение е видрата (L. lutra) – включена в Европейския червен списък и Берлинската конвенция.

Птици[редактиране | редактиране на кода]

В района на резервата са установени 258 вида птици, което съставя 66% от установените в България видове. От тях 56 присъстват в Червената книга на България. Резерват Камчия е единственото място в България, където зимува червеноглавата потапница. Отбелязани са 118 вида птици с неблагоприятен европейски природозащитен статус (според критериите на Birdlife International), от които 32 вида гнездят. Сред редките за България и Европа птици, размножаващи се в резервата са черният щъркел (C. nigra), малкият креслив орел (A. pomarina), соколът орко (F. subbuteo.), големият ястреб (A. gentiles), осоядът (P. apivourus), както и седем (от общо 9) вида от кълвачите, разпространени в Европа. Специално за гнезденето на средния пъстър кълвач и полубеловратата мухоловка резерват „Камчия“ е едно от най-важните места за тези видове в Европа.

Общо 47 вида гръбначни животни от фауната на резервата са включени в Червената книга на България.

Риби[редактиране | редактиране на кода]

Рибите са представени от около 40 вида, като 8 от тях са мигриращи от Черно море. В река Камчия се срещат 25 вида риби, което съставлява по-голямата част от българската сладководна ихтиофауна. Седем вида от рибното разнообразие на резервата са включени в националната Червена книга – див шаран (C. carpio), кавказко попче (K. caucasica), деветиглена бодливка (P. platygaste).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]