Риломанастирска гора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Резерват
„Риломанастирска гора“
20140617 Rila Monastery 009.jpg
Резерват "Риломанастирска гора"
Информация
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Рила
Най-близък град Рилски манастир
Данни
Площ 3676.5 хектара
Построен 10 април 1986
Създаден 10 април 1986
Резерват
„Риломанастирска гора“
в Общомедия

Риломанастирска гора е резерват разположен в Рила, България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е за резерват с обща площ 3676.5 хектара със Заповед No.307 на Комитет за опазване на природната среда при министерски съвет от 10.04.1986 година, за да се запазят първични горски екосистеми от иглолистни и смесени елови и букови гори.

География[редактиране | редактиране на кода]

Резервата обхваща алпийската част и горските формации от двете страни на Рилска река, между връх Мальовица и връх Бричебор. Той е много интересен в геоморфоложко отношение. Особено забележителен е районът около Кирилова поляна с красивата скалиста дъга, включваща върховете Купените, Ловница, Злият зъб, Двуглав, Иглата, Орловец и Елени връх. Целият склон към долината на реката е нарязан от многобройни стръмни улеи, наричани Злите потоци, по чиито дълбоки и стръмни корита се свличат много лавини. Най-известен от тях е Белият улей, над който е надвиснал назъбеният гребен на Дяволските игли.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът представлява еталон на смесените широколистно-иглолистни гори с главно участие на елата и бука. Високопланинската популация на горуна е уникална за страната, като на места участва във формирането на горната граница на гората. В субалпийския пояс е добре застъпен клекът. За резервата са характерни редица редки, застрашени и защитени от закона видове — рилска теменуга, рилско подрумиче, рилски ревен, разперена светлика, ресничест дебелец, българско омайниче, алпийска каменоломка.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Срещат се редица редки и застрашени видове, някои от които са включени в Червената книга на България – дивата коза, мечка, златка, вълк, пернатонога кукумявка, черен кълвач, глухар, лещарка, смока мишкар. Могат да се видят и еленът, сърната, лисицата, дивата свиня. От влечугите и земноводните се срещат: жабата дървесница, дъждовника, слепока, живородящия гущер. В тази част на планината се намира

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]