Скална лястовица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скална лястовица
Ptyonoprogne rupestris -Europe-8.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Hirundinidae Лястовицови
род: Ptyonoprogne
вид: Ptyonoprogne rupestris Скална лястовица
Научно наименование
Уикивидове Ptyonoprogne rupestris
Синоними
Hirundo rupestris
Разпространение[1]
Ptyonoprogne rupestris.png
Скална лястовица в Общомедия

Скална лястовица (Ptyonoprogne rupestris) е името на сравнително едър представител на семейство Лястовици (Hirundinidae). Понякога е причислявана в отделен род Ptyonoprogne като Ptyonoprogne rupestris. По външен вид напомня Бреговата лястовица, но е по-дребна.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в южните части на Европа (включително България) и Азия. По-северните популации са прелетни. Обитава предимно планински области, в близост до вода. Прелетна птица за България. Всяка пролет се връща по родните си места — високи недостъпни скали в планините, около които няма човешко присъствие. През последния половин век, тя е принудена да дели тези редки местоположения с Червенокръста лястовица (Hirundo daurica), която някъде от 1950 г. насам се засели широко в България. Така е навсякъде в Средна Стара Планина, където вечерно време около тези скали може да се наблюдават, смесени ята от двата вида.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живее поединично или на малки ята, обикновено не лети много нависоко. Храни се с различни видове летящи насекоми, които улавя ловко по време на полет. За разлика от повечето видове лястовици лови и пеперуди. Пролетта — известно време след като дойде, остава в равнините, докато времето в планините се стопли. Само в този период може да бъде наблюдавана отблизо. Има изключително приятно пастелно оцветяване. Известно време след като човек се качи на скалите им, кръжат около некания гост тревожно, но след това губят интерес към него.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Яйца на скална лястовица

Гнезди поединично или на малки колонии в скалисти местности и често избира отвесни скали с височина 50–60 м. Снася 3–5 бели с дребни червеникави петънца яйца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Species factsheet Hirundo rupestris. // BirdLife International. Посетен на 26 март 2010