Лястовицови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лястовицови
Tachycineta bicolor1.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Hirundinidae Лястовицови
Научно наименование
Уикивидове Hirundinidae
Vigors, 1825
Лястовицови в Общомедия

Лястовицови (Hirundinidae), наричани още Лястовици е името на семейство дребни птици от разред Врабчоподобни (Passeriformes).

Лястовиците са птици които се срещат по всички континенти с изключение на Антарктика. Счита се, че произхождат от Африка, където все още се среща най-голямото разнообразие от видове. Срещат се и на редица океански острови. Няколко вида, обитаващи Европа и Северна Америка, са мигриращи и преминават дълги разстояния по време на миграция, за разлика от видовете, обитаващи Западна и Южна Африка, които не мигрират. Има няколко вида, които са заплашени от изчезване вследствие на влиянието на хората, и в същото време други видове са доста добре адаптирани към човешката среда и успешно съжителстват с хората. Живеят около 8 години.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

На територията на България се срещат следните 5 вида:

Лястовиците са около 80 вида, разпространени по цялата суша, без вечнозелените области. Най-много видове се срещат в Африка. Изключително бързи и маневрени летци, развиват скорост до 120 км/ч. В България съществуват прелетни видове, зимуващи в Африка (Египет, Алжир, Мароко, Тунис).

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се с насекоми, които ловят във въздуха. Унищожават множество вредители (комари, мухи, москити) – през лятото една лястовица унищожава около 1 млн. бр. насекоми. Изключително полезни птици са, жива украса на селищата.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Предимно моногамни птици. Строят гнезда от размекнати с лепливата им слюнка глина и кал, укрепени с треви, косми, най-често по зидовете (под стрехите, а и в помещения), в скални пукнатини, а някои видове – в дупки по стръмни брегове. Женската мъти годишно 1-2 пъти по 2-6 малки, за които се грижат двамата родители. Те се излюпват слепи и неразвити. След напускане на гнездото родителите им още известно време ги хранят.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На територията на България всички представители на семейството са защитени от Закона. Затворени в клетка, те умират.

Списък на родовете[редактиране | редактиране на кода]