Борово (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борово
— квартал —
Изглед към кв. „Борово“ (вдясно), откъм бул. „България“
Изглед към кв. „Борово“ (вдясно), откъм бул. „България“
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София-град
Община Столична община, район Красно село
Част от София

Борово е квартал на София. Разположен е в югозападната част на столицата, в подножието на Витоша и квартал Бояна. Намира се между бул. „България“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Ген. Стефан Тошев“, ул. „Дойран“ и бул. „Гоце Делчев“ и граничи с кварталите Бели брези, Красно село, Гоце Делчев, Мотописта, Манастирски ливади.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 60-те години на ХХ век запопочва строителство на първите тухлени и панелни блокове в квартала, който дотогава бил застроен с еднофамилни къщи, с дворове (1930-1947 г.). Бил е част от квартал Красно село, който към този момент се простирал до Южен парк и е представлявал най-обширната вилна зона на столицата.

На територията на квартала, действала една от най-мащабните акции за градоустройство по време на Социализма. Дворовете са одържавявани, застроявани или са предоставяни на жилищно-строителни кооперации, след събаряне на къщите.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В квартала съществуват тухлени, панелни и новопостроени жилищни сгради. Жилищните блокове, градени преди 1989 г., са тухлено, панелно и железобетонно строителство., всичките топлофицирани. Голяма част от новите тухлени кооперации имат централно топлозахранване.

Обществени институции и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В квартал „Борово“ има детска градина, училища: 34-то СОУ „Стою Шишков“, Профилирана гимназия с изучаване на английски език, Софийска езикова гимназия и 36 СОУ „Максим Горки“.

В квартала се намира и районната XX поликлиника, пощенска станция 1680, много магазини и супермаркети.

На последната спирка на тролейбус №9 е разположен пазар „Борово“, а на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Тодор Каблешков“ се намира магазив на „Билла“ и мол „България“.

В югоизточната си част квартал „Борово“ граничи с бул. „България“, което го прави комуникативен и бързо достъпен до центъра на София и Околовръстно шосе. Линиите на градския транспорт, които могат да се използват за към и от кв. „Борово“ са:


кв. „Борово“ и бул. „България“; спирка на трамвай № 7 и сграда „Жаклин“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карта на Столична община, 2017 г., Картография София

Статията се основава на материал, използван с разрешение.