Борово (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борово
— квартал —
Кръстовището на улици „Тодор Каблешков“ и „Ген. Стефан Тошев“
Кръстовището на улици „Тодор Каблешков“ и „Ген. Стефан Тошев“
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Борово е квартал на София. Разположен е в югозападната част на столицата, в подножието на Витоша и квартал Бояна. Намира се между бул. „България“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Ген. Стефан Тошев“, ул. „Дойран“ и бул. „Гоце Делчев“ и граничи с кварталите Бели брези и Красно село.

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 60-те години на ХХ век запопочва строителство на първите тухлени и панелни блокове в квартала.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В квартала съществуват тухлени, панелни и новопостроени жилищни сгради. Жилищните блокове, градени преди 1989 г., са тухлено, панелно и железобетонно строителство, всичките топлофицирани. Голяма част от новите тухлени кооперации имат централно топлозахранване.

Обществени институции и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В квартал „Борово“ има детска градина, училища: 34-то СОУ "Стою Шишков”, Профилирана гимназия с изучаване на английски език, Софийска езикова гимназия и 36-то СОУ „Максим Горки“.

В квартала се намира и районната XX поликлиника, пощенска станция, много магазини и супермаркети. На последната спирка на тролейбус №9 е разположен пазар „Борово“, на който има и супермаркет на търговската верига „Европа“, а на кръстовището на бул. ”България” и ул. ”Тодор Каблешков” се намира един от големите филиали на „Билла“ и новопостроеният Мол „България“. На територията на квартала се намират и шоуруми на няколко автомобилни гиганта.

В югоизточната си част квартал „Борово“ граничи с бул. „България“, което го прави комуникативен и бързо достъпен до центъра на София. Линиите на градския транспорт, които могат да се използват за към и от жк ”Борово” са:

  • тролейбуси № 2 и 9, които правят връзката на квартала с централната и североизточната част на София;
  • автобуси № 204, 64 и 73.
  • трамвай 7, който свързва квартала директно с центъра, както и с Централна Гара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]