Левски (квартал на София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Левски.

Левски (квартал на София)
— квартал —
Левски-Г - София.JPG
България
Red pog.png
Левски (квартал на София)
София
Red pog.png
Левски (квартал на София)
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Квартал Левски е един от най-новите жилищни райони, който се намира в североизточните райони на столицата. Граничи с жк Сухата река на запад и с булевард Ботевградско шосе на юг. Някои карти посочват и района южно от шосето като част от кв. Левски,[1] докато други го водят като част от кв. Подуяне.

Комплексът носи името на българския революционер Васил Левски, като само няколкостотин метра западно от квартала се намира и спортната база на ПФК Левски.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът се състои от три части – жк Левски В , жк Левски Г и кв.Левски-стара част. Те се разделят от бул. Владимир Вазов. Квартал Левски е застроен със стари тухлени еднофамилни къщи, строени преди 1989 г., а в зоните В и Г — с панелни блокове от последните модификации на серия Бс-69-Сф, строени през втората половина на 80-те и началото на 90-те години.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Старата част на комплекса, наричана просто кв. Левски, граничи на север с ж.к. Левски–В, а най-на север се намира ж.к. Левски–Г. Любопитно е съществуването само на тези две части на жилищния комплекс, но наличието и на други две зони – а именно Левски–А и Левски–Б, се споменава в наредба на СОС от 2008 г. В нея, общите граници на Левски "А", "Б" и "В" са обозначени като бул. Вл. Вазов, ул. Летоструй и ул. Витиня (като Левски-В е посочена за най-източната част на квартала). [2] Според всички градски карти на София, обаче, това всъщност са границите само на Левски-В – следователно се предполага, че, поради незнайни причини, кварталните зони А и Б в някой момент са били притопени в пределите на Левски-В.

Според същата наредба, ж.к. Металург е алтернативно име на Левски-Г. [2]

Образование, икономика и здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

В кв. Левски Г се намира
Църква "Свети апостол Йоан Богослов".
199 ОУ "Свети апостол Йоан Богослов" до бл.14.
Мебелен магазин Домко.
Магазин за хранителни стоки Била.
В старата част на кв. Левски се намира Първа частна детска градина и начално у-ще "Св.Св. Константин и Елена"на ул. Бесарабия № 46,
130 СОУ „Стефан Караджа” на ул. "Константин Фотинов" 118.
има Пощенски клон ж.к. "Левски Г", бл. 2В, GM City M1.
Филиал на Д.К.Ц.-18 в бл.9А.-ЛЕВСКИ В

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градски транспорт: До квартал Левски пътуват:автобуси) - № 78, и 120; Преминаващи автобуси през квартал Левски- № 90,14,12,117,118,119,16 (до 2010), 79 тролейбус - № 1 2А(до 15.09.11) 12(до 2.11.2007г.) ;Маршрутни таксита – № 17, 18, 28, 39.Проектът за надземно метро бе замразен 05.07.2011

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. bgmaps.com Посетена на 27 май 2012 г.
  2. а б Наредба за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община от 28.02.2008 г. Столичен общински съвет - SofiaCouncil.bg Посетена на 28 май 2012 г.