Левски (квартал на София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Левски.

Левски
— квартал —
Левски-Г - София.JPG
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Квартал Левски е един от най-новите жилищни райони, който се намира в североизточните райони на столицата. Граничи с жк Сухата река на запад и с булевард Ботевградско шосе на юг. Някои карти посочват и района южно от шосето като част от кв. Левски,[1] докато други го водят като част от кв. Подуяне.

Комплексът носи името на българския революционер Васил Левски, като само няколкостотин метра западно от квартала се намира и спортната база на ПФК Левски.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът се състои от три части – жк Левски В, жк Левски Г и кв.Левски-стара част. Те се разделят от бул. Владимир Вазов. Квартал Левски е застроен със стари тухлени еднофамилни къщи, строени преди 1989 г., а в зоните В и Г — с панелни блокове от последните модификации на серия Бс-69-Сф, строени през втората половина на 80-те и началото на 90-те години.

Левски Г
Левски Г
Двор на 199 ОУ

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Старата част на комплекса, наричана просто кв. Левски, граничи на север с ж.к. Левски–В, а най-на север се намира ж.к. Левски–Г. Любопитно е съществуването само на тези две части на жилищния комплекс, но наличието и на други две зони – а именно Левски–А и Левски–Б, се споменава в наредба на СОС от 2008 г. В нея, общите граници на Левски "А", "Б" и "В" са обозначени като бул. Вл. Вазов, ул. Летоструй и ул. Витиня (като Левски-В е посочена за най-източната част на квартала). [2] Според всички градски карти на София, обаче, това всъщност са границите само на Левски-В – следователно се предполага, че, поради незнайни причини, кварталните зони А и Б в някой момент са били притопени в пределите на Левски-В.

Според същата наредба, ж.к. Металург е алтернативно име на Левски-Г. [2]

Образование, икономика и здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

В кв. Левски Г се намира
Църква "Свети апостол Йоан Богослов".
199 ОУ "Свети апостол Йоан Богослов" до бл.14.
Мебелен магазин Домко.
Магазин за хранителни стоки Била.
В старата част на кв. Левски се намира Първа частна детска градина и начално у-ще "Св.Св. Константин и Елена"на ул. Бесарабия № 46,
130 СОУ „Стефан Караджа” на ул. "Константин Фотинов" 118.
има Пощенски клон ж.к. "Левски Г", бл. 2В, GM City M1.
Филиал на Д.К.Ц.-18 в бл.9А.-ЛЕВСКИ В

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градски транспорт: До квартал Левски пътуват:автобуси) – № 78, и 120; Преминаващи автобуси през квартал Левски- № 90,14,12,117,118,119,16 (до 2010), 79 тролейбус – № 1 2А(до 15.09.11) 12(до 2.11.2007 г.); Маршрутни таксита – № 17, 18, 28, 39.Проектът за надземно метро бе замразен 05.07.2011

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. bgmaps.com Посетена на 27 май 2012 г.
  2. а б Наредба за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община от 28.02.2008 г. Столичен общински съвет – SofiaCouncil.bg Посетена на 28 май 2012 г.