Дианабад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дианабад
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Дианабад (от немското Diana Bad – Басейн „Диана“) е един от кварталите в София. Намира се в район Изгрев.

Квартал "Дианабад" се намира на югоизток от центъра на столицата. На север от него се намира кв. "Изгрев", а на изток бул. "Драган Цанков", който го разделя от жк "Изток" и жк. “Мусагеница”. На юг от жк "Дианабад" е разположен „Студентски град”. На запад е Ловния парк. В комплекса има много зеленина, което се дължи на факта, че застрояването е било правено преди повече от 30 години.

Старото име на квартала е „Червена звезда“. В него са поместени две основни училища (11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ и частното „Св. Климент Охридски“) както и две гимназии (105 СОУ „Атанас Далчев“ и Частна профилирана гимназия „Александър Дюма“). В квартала има също така читалище и три детски градини. През лятото център на разхлаждането е откритият басейн „Диана“, който е към едноименния комплекс, включващ три хотела и тенис кортове. В близост е и Ловният парк.

Разнообразието от сгради в квартала е голямо. В южната част на комплекса преобладават едропанелните жилищни сгради от серии Бс-2-64, Бс-VIII-Сф и Бс-69-Сф. В комплекса има и няколко високи сгради тип ЕПК и малки 5-етажни тухлени блокове с по един вход. През последните няколко години и в "Дианабад" са построени много нови тухлени кооперации.

Градски транспорт

Автобуси

  • № 88, 94, 102, 280, 413;

Маршрутни таксита

  • № 5, 7, 8, 20, 23, 32, 47;

Метростанция „Г. М. Димитров“