Дианабад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дианабад
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

Дианабад (от немското Diana Bad – Басейн „Диана“) е един от кварталите в София. Намира се в район Изгрев.

Квартал „Дианабад“ се намира на югоизток от центъра на столицата. На север от него се намира кв. „Изгрев“, а на изток бул. „Драган Цанков“, който го разделя от жк „Изток“ и жк. „Мусагеница“. На юг от жк „Дианабад“ е разположен „Студентски град“. На запад е Ловния парк. В комплекса има много зеленина, което се дължи на факта, че застрояването е било правено преди повече от 30 години.

Старото име на квартала е „Червена звезда“. В него са поместени две основни училища (11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ и частното „Св. Климент Охридски“) както и две гимназии (105 СОУ „Атанас Далчев“ и Частна профилирана гимназия „Александър Дюма“). В квартала има също така читалище и три детски градини. През лятото център на разхлаждането е откритият басейн „Диана“, който е към едноименния комплекс, включващ три хотела и тенис кортове. В близост е и Ловният парк.

Разнообразието от сгради в квартала е голямо. В южната част на комплекса преобладават едропанелните жилищни сгради от серии Бс-2-64, Бс-VIII-Сф и Бс-69-Сф. В комплекса има и няколко високи сгради тип ЕПК и малки 5-етажни тухлени блокове с по един вход. През последните няколко години и в „Дианабад“ са построени много нови тухлени кооперации.

Градски транспорт

Автобуси

В миналото част от транспортните линии са автобус № 200 (свързващ Зоопарка с ж.к. „Овча купел“ в края на 80-те и началото на 90-те години), както и трамваи № 14 и 19 (свързващи съответно кварталите „Червена звезда“ с „Орландовци“ и „Дървеница“ с „Княжево“), трамвайно ухо „Червена звезда“ е закрито през 80-те години, а в края на 90-те линия 14 е заменена от линия 2. Със строежа на метрото движението на трамваите до ж.к. Дървеница е спряно, а след 2000 г. голяма част от релсите, преминаващи покрай ж.к. „Дианабад“ са демонтирани.