Овча купел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Овча купел
— квартал —
Сградата на банята
Сградата на банята
Страна Флаг на България България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Надм. височина 719 m
Овча купел в Общомедия

Овча купел е квартал в София, част от район Овча купел на Столична община. Застрояването му започва през 1914 година.[1] В началото на 60-те години е построен новият стадион „Славия“, където играе едноименният футболен отбор ПФК „Славия“. 6 септември е празник на квартала, отбелязван със събор, на който има сцена, маси, въртележки и атракции.

Името на квартала е свързано с термална вода, която излиза на земната повърхност: овчари, които водели стадата си там, знаели, че овцете с охота газят из мочурливите ливади. След земетресение през 1858 г. бликнала топла вода, а овцете не я отбягвали и били като къпани, откъдето дошло и името, буквално „овча къпалня“.

По-късно водата е каптирана и е построена баня, която функционира до началото на 80-те години. В близост до нея е построена и болница за рехабилитация, която разполага с малък плаж, отварян през летните месеци. Кварталът е имал статут на курортна местност.

Балнеокомплексът е в непосредствена близост до Владайска река, от западната ѝ страна, докато спортният комплекс „Славия“ е от източната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Квартал Овча купел се застроява като софийска махала в средата на 19 в., в района около банята. През 1922 г. е открито читалище, преименувано по-късно на името на Никола Вапцаров. То се намира в най-източната част на квартала, там където е прекарана трамвайната линия №5 към кв. Княжево. През 1963 г. зад читалището е построена сградата на техникум „Киров“, а то остава в североизточния ъгъл на неговия двор.

Кварталът се разраства в западна посока, като изграденият през социализма жилищен комплекс приема същото името за двете си части – Овча купел 1 и 2. Комплексът е изграден до началото на 90-те години, при застрояване с едропанелни жилищни сгради от серия Бс-69-Сф-УД-83, както и с блокове, построени по система „едроплощен кофраж“. Кварталът се намира на около 6 км от центъра на града. Разполага с мини паркове за разходки и детски увеселителен парк. Има търговски център с най-разнообразни стоки и услуги.

Транспорт и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В квартала минават трамвай 11 и автобуси 11, 45, 60, 73, 102.

В близкосрочен план през квартала ще минава и третият метродиаметър на Софийското метро.

Една от софийските автогари е разположена в едноименния квартал – автогара „Овча купел“, извършваща предимно вътрешни превози. Оттам тръгват множество автобуси за екскурзии в близко разположената планина Витоша.

Въпреки, че се намира на 6 км от центъра на София, инфраструктурата е проблемна, с нередки задръствания около квартала.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кираджиев, Светлин. София. 125 години столица. 1879-2004 година. ИК „Гутенберг“, 2006. ISBN 978-954-617-011-8. с. 100.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]