Кауфланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Kaufland
Лого на Kaufland
Магазин на Кауфланд в квартал Младост, София
Магазин на Кауфланд в квартал Младост, София
Основана 1984
Седалище Некарзулм, Германия
Продукти Храни и други
Уебсайт www.kaufland.de
Kaufland в Общомедия

Кауфланд (на немски: Kaufland) е голяма верига от германски хипермаркети и по-малки магазини предимно в областта на хранителните стоки. Сред обектите им има и различни по вид магазинчета. Компанията има над 1000 магазина в Германия, също така и в Чехия, Полша, Румъния и България. Площта на магазините е 2200 – 15000 m2.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1930 година германецът Йозеф Шварц става съдружник в компанията Lidl & Ко, която се е занимавала с търговия на цитрусови плодове. След това компанията е преименувана на „Lidl & Schwarz KG“. Новата компания разширява своята дейност и се превръща в търговец на хранителни стоки.

През 1944 година компанията е унищожена и за нейното възстановяване са били необходими десет години.

След смъртта на Йозеф Шварц през 1977 година управлението на компанията поема неговият син Дитер Шварц. През 1972 година в град Некарзулм е отворен първият хипермаркет с името Kaufland. След обединението на Германия се откриват още магазини. Първият магазин в Източна Германия е открит през 1990 година в Майсен, след това през 1994 година в град Цвикау. Първият магазин на веригата в чужбина е в град Кладно в Чехия, открит през 1998 година. След това магазини са открити във Хърватия и Полша през 2001 година, Румъния през 2005 година и България през 2006 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]