Майсен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Майсен
Meißen
— град —
    
Герб
Meissen - Overview.jpg
Страна Флаг на Германия Германия
Провинция Саксония
Окръг Майсен
Площ 30,90 km²
Надм. височина 106 m
Население (2011) 27 555 души
Пощенски код 01654 – 01662
Телефонен код +49 3521
МПС код MEI
Майсен в Общомедия

Майсен (на немски: Meißen, на горнолужишки: Mišno, на долнолужишки: Mišnjo, на чешки: Míšeň, на полски: Miśnia) е град в Германия, административен център окръг Майсен, провинция Саксония. Към 31 декември 2011 година населението на града е 27 555 души. Той е разположен на северозапад от Дрезден, по брега на река Елба. Градът е световноизвестен с производството на майсенския порцелан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Майсен често е наричан люлката на Саксония. Градът се развива от по-ранното славянско селище с името Мисни (Misni). През 929 немският крал Хайнрих I Птицелов изгражда замък, който нарича Мисния, около който се разраства Майсен (права на град получава чак през 1332 г.).

Още от началото на 10-ти век на брега на Елба под замъка Мисния възниква тържище на стоки, а през 11-ти век на това място вече има поселение на немски и еврейски търговци. Благодарение на положението си между Лайпциг и Прага Майсен процъфтява.

С основаването на епископия Майсен през 968 г., градът става административен център на едноименно маркграфство.

За кратко през 11-ти век Майсен става част от полското кралство при управлението на Болеслав Първи Храбрия, връща се отново в немски ръце със завладяването му от Конрад Втори през 1032 г.

ХV век[редактиране | редактиране на кода]

Отон и Аделхайд
Йоан и Донат

След 1400 г. с развитието си се издига до център на цяла Саксония.От този период са и най-големите забележителности в града днес :

  • готическата Майсенска катедрала е посветена на Йоан Богослов и св. епископ Донат. Строителство то на катедралата е започнато около 1250 година, на мястото на по-ранна романска базилика и завършено през 1400 година, а неговите кули са построени едва през 1909 година.

Според Гьоте, тази катедрала е най-доброто което ни е оставила готиката. Хоровете на катедралата са украсени от скулптури на патроните на катедралата Йоан и Донат, а така и на основателите – император Отон I и неговата съпруга Аделхайд Бургундска. Предполага се, че тези статуи са създадени от скулптори от школата на майстора от Наумбург, оставил в катедралата на този град великолепни по психологическа дълбочина изображения на маркграфа и неговата съпруга Ута от Баленщет.

  • първият в Германия дворец – замъкът Албрехтсбург,който се намира на високия ляв бряг на Елба създава неповторим силует на Майсен.

Ново време[редактиране | редактиране на кода]

След Реформацията през 1539 г. няколко от намиращите се тук манастири са разпуснати, а бившата францисканска църква е превърната в училище. От 1543 в предишен манастир се основава саксонска книжовна школа. През 1543 епископството е закрито.

Дълго време икономиката на Майсен се поддържа от производството на платно, но след Тридесетгодишната война навлиза в упадък и губи значението си за местните жители. Но от 1710 с откриването на манифактура за производство на порцелан от Август Силни, икономиката получава нов тласък и развитието продължава. През 1835 в Майсен се изгражда железница, развива се и морския транспорт. Градът се превръща в център на керамичното производство на Саксония.

Майсен преживява двете световни войни без почти никакви разрушения в старата част на града. След края на Втората световна война градът е включен в комунистическа Източна Германия.

След обединението на Германия през 1990 година, Майсен отново се развива и привлича все повече туристи.

През 2002 година градът е засегнат от тежко наводнение.

Порцелан[редактиране | редактиране на кода]

Майсен е известен с производството на фин порцелан заради богатите запаси на каолин и специален вид глина. Порцеланът, произведен в Майсен, е първият в света висококачествен порцелан, направен извън Китай.

Първият европейски порцелан е произведен в Майсен през 1710 с отварянето на Кралската фабрика за порцелан. Днес тази фабрика все още съществува и може да бъде видяна.

Известни граждани[редактиране | редактиране на кода]

Порцелан от Майсен

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]