Герб на София

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на София
BG Sofia coa.svg
Детайли
Утвърден 1928 г.
Нашлемник Крепостна корона
Щит разделен на четири полета с по-малък щит в центъра
Щитодръжци лаврови клонки
Девиз „Расте, но не старѣе“
(1911 – 1974; 1991 –)
Расте, но не старее
(1974 – 1991)
Герб на София в Общомедия

Гербът на София, столицата на България, е използван и като символ на Столична община. Той е изработен през 1900 година от художника Харалампи Тачев, по това време още студент в Държавното рисувателно училище в града, за да бъде използван по време на Световното изложение в Париж през същата година.

Първоначално гербът включва само крепостна корона, разположена над щита, който е разделен на четири полета. В горното ляво хералдическо поле е изобразена Улпия Сердика (портретен образ на римска императрица Юлия Домна [1], копие на изображение от антична монета), в горното дясно поле – църквата Света София, в долното ляво поле – планината Витоша и в долното дясно поле – златен балдахин над статуя на Аполон (също изображение от антична монета, символизиращо лечебните минерални извори в града и околностите му). В центъра на щита е добавен по-малък щит с лъв, копиран от открит в Търново медальон, който символизира и приемствеността между двата града като столици на България. През 1911 година, по предложение на помощник-кмета Ради Радев, към герба е добавен девизът „Расте, но не старѣе“, а през 1928 година – лаврови клонки от двете страни на щита. По времето на комунизма към герба на града е добавена червена петолъчка в крепостната корона и правописът на старее е нормализиран по правилата от 1945 година. След 1990 година тези промени са премахнати.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. СОФИЯ – 127 години столица. // Столична Община. Посетен на 21 март 2011. Архив на оригинала от 2014-12-27 в Wayback Machine.