Цариградски комплекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Комплекс „Цариградски“
Изглед от „Цариградски комплекс“
Изглед от „Цариградски комплекс“
Карта Местоположение в Искър
Виджилищен комплекс
Местоположение София, България
ИзпълнителСофия Билдинг Къмпани
Изграждане2006 – 2010
Площ160 000 m²
Комплекс „Цариградски“ в Общомедия

Комплекс „Цариградски“, известен повече като „Цариградски комплекс“, е жилищен комплекс от затворен тип. Той е част от район „Искър“ и е разположен в югоизточната част на София.

Комплексът се намира между булевард „Цариградско шосе“ и ж.к. „Дружба 2“. Най-близката метростанция е „Цариградско шосе“ на едноименния булевард.

Друг изглед

Изграждането на комплекса започва през 2006 година[1] Инвеститор е „София Билдинг Къмпани“.[1]. След завършването му получава разрешение за ползване от 2010 г. „Цариградски“ е първият и най-голям по онова време проект за квартал от затворен тип в София, с разгърната застроена площ (РЗП) около 160 000 квадратни метра[1][2].

Недалеч, край метростанцията и в посока към центъра на града, са разположени редица търговски и бизнес центрове: „Интер експо и конгресен център“, бизнес център „Капитал Форт“, търговски центрове „Метро София 1“, „Техномаркет“, „София Аутлет Център“. Комплексът е с добре развито транспортно обслужване. Обслужва се от линия М4 на софийското метро, трамвай 23, автобуси 1, 3, 5, 6, 384, 404, както и тролейбусна линия 4.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Попова, Десислава. Готова е първата част на комплекс Цариградски // Investor.bg. Инвестор.БГ АД, 24 септември 2007.
  2. Маркова, Радостина. Откриха втората част на комплекс Цариградски // Дневник. Икономедиа АД, 2 юли 2009.