Света Троица (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

Света Троица
— квартал —
Обществена градина в квартал Света Троица
Обществена градина в квартал Света Троица
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Света Троица“ е жилищен комплекс, разположен в западната централна част на град София. На юг кварталът граничи с ж.к. Илинден, на изток с ж.к. Банишора и ж.к. Зона Б-18, на североизток с квартал Фондови жилища, на северозапад с ЖП гара „Захарна фабрика“ и ж.к. Захарна фабрика и на запад с кв. Гевгелийски. Големите пътни артерии са бул. „Сливница“, бул. „Константин Величков“ и ул. „Габрово“. Кварталът е добре подреден и има много зеленина в междублоковите пространства. Кварталът е основан през 20-те години на 20 век от българи бежанци от Македония, предимно от град Дойран.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Строителството в квартала е най-разнообразно. Повечето блокове са панелни (от серии Бс-VIII-Сф, Бс-2-69 и Бс-69-Сф) и са строени от края на 1960-те до края на 1980-те години. ЕПК блоковете също не са малко, те са групирани по 3-4 и са пръснати в различните краища на ж.к. Света Троица по бул. „Сливница“ и по малките улици на квартала. Стари тухлени блокове има в близост до парка и до бул. „Константин Величков“, те са строени в средата на 1960-те години. Строителството на нови тухлени кооперации тепърва се развива, съобразно транспортната инфраструктура.

Обществени институции и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В Света Троица има четири училища (3 СОУ „Марин Дринов“, 43 ОУ, 45 ОУ, 33 езикова гимназия „Света София“), както и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии, Професионална гимназия по транспорт и енергетика и Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация.

В квартала се намират и две здравни заведения: СБАЛ на сърдечно-съдови заболявания и VI Диагностично-консултативен център, както и сградата на столичното електроразпределение.

Транспортът в ж.к. Света Троица е съсредоточен по големите пътни артерии:

Източници[редактиране | редактиране на кода]