Алдомировци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Западна България. За хребет в Антарктика вижте Алдомировски хребет.

Алдомировци
Централната част на Алдомировци
Централната част на Алдомировци
Общи данни
Население 1 256 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 36.582 km²
Надм. височина 585 m
Пощ. код 2222
Тел. код 07177
МПС код СО
ЕКАТТЕ 00223
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Алдомировци
Тодор Петков
(ГЕРБ)
Алдомировци в Общомедия

Алдомировци е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Алдомировци се намира в полупланински район, на 4 километра от град Сливница и на 28 км от София.

На около 2 километра от селото се намира жп. гара Алдомировци, откъдето преминава влаковата линия Калотина запад-Свиленград.

ЖП гара-Алдомировци

Село Алдомировци е разпределителна точка към повечето от останалите населени места в Община Сливница – Братушково, Бърложница, Радуловци и Извор, през които се достига до Бахалин, Драготинци, Повалиръж и Пищане.

На височината Мрамор в село Алдомировци се намира Първия войнишки паметник (туристическа информация) в страната, които бе включен в 100-те Национални туристически обекта на България.

На около 1,5 км от ж.п. гара Алдомировци се намира една от забележителностите на селото – Алдомировското блато. Блатото е защитена местност с цел „опазване на естествените местообитания на защитени и редки видове водолюбиви птици и растителните асоциации на 40 вида висши растения“. Площта му е 129,40 хектара. В него се срещат много редки видове растения и водолюбиви птици (бойница, голям гмурец, малък гмурец, черноврат гмурец, дъждосвирец, бял щъркел, малка чайка и други). Тук е и рекордът за уловен бял амур с въдица – 22,700 кг. от 1982 година.

В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 година се водят едни от най-важните сражения от Сръбско-българската война.

Интересен факт е, че на името на селото е именуван хребет, разположен на Антарктида. Алдомировски хребет (Aldomir Ridge) се намира в южната част на полуостров Тринити (Земя Греъм) между ледника Шогрен на запад и ледника Бойдъл на изток. Има дължина 14 километра – между плато Детройт на север-северозапад и залива Шогрен на юг-югоизток, ширина 4,2 километра и височина до 1350 метра в северния му край.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на загиналите в сражението край Алдомировци, Сръбско-българска война, 1885. Този паметник е първият войнишки паметник в България.

В околностите на Алдомировци се провеждат част от бойните действия по време на Сръбско-българската война и Отбранителното сражение при Сливница на 5-7 ноември 1885. Тук са разположени частите на „Преславския редут“ и „Знаменития люнет“. На височината Мрамор край гробището на село Алдомировци се намира Първият войнишки паметник в България.[2] В тази братска могила са положени костите на българи и сърби. Паметникът е посветен на разградските и преславските войници и офицери, дали живота си за Родината в боевете от Сръбско-българската война през 1885 г. При освещаването на паметника е присъствал и Княз Фердинанд, съществува снимка, която документира присъствието му.

При честване на годишнини от битката при Сливница, до паметника на геройски загиналите, заедно с българския трибагреник се е поставял и италианският флаг, в чест на италианските работници работили по жп линията, които участват в строежа на защитните съоръжения около селото.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва източното православие.

В самия център на Алдомировци се намира ремонтираният наскоро православен храм „Свети Спиридон“, създаден през 1856 г.

Православен храм „Свети Спиридон“

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Селото е с много добре развита инфраструктура и е много добре благоустроено. Има поща и здравен център.
  • В селото има много добре уредено читалище – „Светлина“, в което традиционно се развива фолклорен танцов състав.
  • Има голямо основно училище – „Иван Вазов“ то е най-старото работещо училище в Софийска област. Открито е през далечната 1854 г. от свещеника Величко Станоев. Алдомировското училище става Пълно основно училище с първоначален етап и прогимназия през учебната 1923/1924 г. От януари 1951 г. то приема своите възпитаници в днешната си сграда, издигната с доброволния труд на жителите на най-голямото село на община Сливница, в което днес живеят постоянно около 1300 души.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В района на селото има няколко изкуствени водоема за спортен риболов („Воден свят“ – на около 4 км, до село Радуловци, язовир „Братушково“, до едноименното село и язовир „Извор“, до село Извор), и един естествен – Алдомировското блато.

От 2014 г. в селото има и две екопътеки – „Войнишка памет“ и „Чешма“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото се отбелязва на деня на Свети дух.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]